Napovedujemo

SVETIŠČA INDIJE

Občasna razstava
Na ogled 
od 24. februarja do 25. marca 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Ob deseti obletnici obstoja Veleposlaništva Indije v Ljubljani v sodelovanju z Indijskim svetom za kulturne povezave pripravljamo fotografsko razstavo priznanega indijskega fotografa Amita Pasriche. Indijska multikulturnost se izraža tudi v njeni arhitekturi, od templjev, svetišč, spomenikov pa do mogočnih palač. Razstava Svetišča Indije poskuša prikazati pestrost in raznolikost te mogočne države z dolgo zgodovino. 

Odprtje razstave bo v četrtek, 23. februarja 2017, ob 18. uri.
 

SKRIVNOST LOŽE. Prostozidarstvo na Slovenskem

Občasna razstava v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije
Na ogled od 28. februarja do 14. maja 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Na razstavi bo prvič na ogled prostozidarska dediščina slovenskih in tujih muzejev, arhivov in knjižnic, ki bo prikazala zgodovino prostozidarstva od začetkov do danes. Prostozidarska scenografija in simboli vas bodo popeljali skozi prostozidarski ritual in poskrbeli za izjemno izkušnjo, ki fascinira že 300 let.

Bratovščina, katere vodilo je univerzalna etika človeške enakosti, je s strpnostjo in zagovarjanjem drugih temeljnih vrednot vzpostavljala dialog med različno mislečimi ter tako premoščala stanovska, nacionalna, ideološka in druga nasprotja. Kljub temu pa je njena dejavnost vznemirila različne svetne in posvetne kroge ter monopolne ideologije.

Katalog razstave je monografija dr. Matevža Koširja Zgodovina prostozidarstva na Slovenskem, ki je leta 2015 izšla pri založbi Modrijan.

Odprtje razstave bo v torek, 28. februarja 2017, ob 18. uri. Vljudno vabljeni!
 


Avtorja razstave: dr. Matevž Košir in mag. Jože Podpečnik
Vizualni koncept razstave: Miran Mohar in Mima Suhadolc

 

UMETNOST ZA VSAKDAN. Slovensko modernistično steklo

Občasna razstava v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje
Na ogled 
od 7. marca do 1. oktobra 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Slovensko oblikovanje stekla je enega svojih vrhuncev doseglo v obdobju modernizma, za katerega so značilne geometrijske oblike, čiste linije in odsotnost okrasa. Prav v tistem času so slovenski oblikovalci oblikovanju stekla dali mesto, ki ga ima še danes. Postavili so temelje za visoko kakovost izdelkov, inovativnost in modnost oblik ter se tako popolnoma enakovredno vključili v evropske in svetovne trende oblikovanja stekla v času med šestdesetimi in osemdesetimi leti 20. stoletja. Slovensko oblikovanje stekla tudi danes dosega visoke standarde.

Modernistično steklo je v naših muzejskih zbirkah dokaj redko. Ker je bilo največkrat izdelano za vsakdanjo rabo, se je uničilo in izgubilo, tako kot večina drobnih in na prvi pogled nepomembnih vsakdanjih predmetov. Največ modernističnega stekla hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje, še posebej v dragoceni zbirki BIO. Tudi v zbirki Narodnega muzeja Slovenije najdemo nekaj pomembnih kosov. Na razstavi predstavljamo 120 predmetov, obenem pa vse vabimo, da nam pomagate pridobiti predmete, ki jih še nismo našli.
 


 

Več ...

POTI SAMURAJEV. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem

Občasna razstava
Na ogled od maja do oktobra 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Lik japonskega bojevnika – samuraja, njegovo orožje, bojne spretnosti in miselni svet nas vznemirjajo že vsaj stoletje in pol, odkar se je dežela vzhajajočega sonca po dolgi osami začela odpirati svetu.
 
Samurajska oborožitev pa tudi njegov etos in miselni svet so postali svojevrsten most, ki je japonsko kulturo približal Zahodu. Tako ni naključje, da se tudi Slovenci navdušujemo nad mojstrsko izdelanimi rezili, pretanjeno filozofijo, umetnostjo in borilnimi veščinami starodavne Japonske. Kako globoko segajo ti stiki, se marsikdaj niti ne zavedamo.
 
Zato ob podpori Veleposlaništva Japonske v Republiki Sloveniji, Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pripravljamo razstavo, na kateri bomo javnosti prvič doslej celovito predstavili okrog 50 izbranih primerkov japonskega orožja in zaščitne opreme iz Narodnega muzeja Slovenije ter več zasebnih zbirk – ob njih pa bojevnike, ki so jih nekoč uporabljali, svet, v katerem so živeli, in poti, po katerih je izročilo samurajev doseglo Slovence.
 
Samurajski oklep iz obdobja Edo, 18. stoletje, hrani Narodni muzej Slovenije (foto: Tomaž Lauko)
 

 
 
Priprave na razstavo potekajo že več let. V sklopu tega dela bomo tudi prvič podrobneje raziskali in ovrednotili zbirko japonskega orožja in bojne opreme v Narodnem muzeju Slovenije. Pri tem nam s svojim znanjem pomagajo številni sodelavci in strokovnjaki, med njimi zlasti g. Massimo Rossi, mojster poliranja japonskih rezil in generalni tajnik združenja Itaria Nihon Tōken Kyōkai.

V ponedeljek, 10. oktobra 2016 nas je obiskal g. Massimo Rossi. Kot izvedenec za japonsko orožje in bojno opremo pri nas določa čas izdelave, izvor in kakovost posameznih eksponatov, ki bodo na razstavi na ogled. Analiza obsega natančen pregled posameznega kosa opreme, mojster Rossi pa prepozna značilnosti posameznih razvojnih obdobij, na podlagi katerih gradivo smiselno kronološko umesti. Z njegovim obiskom bomo pridobili informacije, ki pomenijo bistven doprinos k dokumentaciji  zbirke japonskega orožja, posledično pa kakovostnejše predstavljanje predmetov javnosti.