Dogodki

10. FESTIVAL DRUŽIN

Nedelja, 19. junija 2016, od 11. do 17. ure, Otočec

Letos Festival družin praznuje 10. obletnico, na dogodku pa boste našli tudi stojnico Narodnega muzeja Slovenije, ki bo posvečena novemu delu stalne razstave Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov.

Ob ogledu replike viteškega meča bomo spoznali, kdo so bili vitezi: mar so bili možje v železu resnično zasanjani poeti, kot pravijo legende, ali predvsem surovi bojevniki, kot kažejo orožje in kronike? 
 
Več ...

Modni dogodek MALA ČRNA OBLEKA

Sobota, 18. junija 2016, ob 22. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Z modnim dogodkom Mala črna obleka simbolno zaokrožujemo kreativno popotovanje 42 kilometrov dolge črne niti iz bombaža, ki je najprej pomembno dopolnjevala razstavo Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Ob koncu razstave pa ni pristala v smeteh, pač pa jo je Narodni muzej Slovenije podaril Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Spretne roke študentk oblikovanja oblačil so pod mentorstvom prof. Almire Sadar iz nje ustvarile kolekcijo elegantnih malih črnih oblek, ki smo jih lahko občudovali na razstavi Belo zlato in zlata vredna mala črna.

Tokrat stopamo še korak dlje: umetelne kreacije ne bodo ostale pozabljeni razstavni eksponati. Perspektivne mlade oblikovalke, ki so na pragu svoje poklicne poti, bodo svoje delo predstavile širši javnosti. Ponujamo vam lepo priložnost, da iz prve roke izveste vse o izzivih, s katerimi so se soočale, in se na svoje oči prepričajte, kako se preprosta črna nit prelevi v čudovite in uporabne modne kreacije.
Vabimo vas, da poletni večer preživite v elegantni družbi malih črnih oblek in morda sebi ali svoji dami priskrbite nov večno klasičen kos garderobe.

Več ...

Predstavitev donacije THE HIGHGROVE FLORILEGIUM IN BRALNEGA PULTA

Sobota, 18. junija 2016, ob 20. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije vas vabimo na predstavitev donacije, ekskluzivne publikacije The Highgrove Florilegium in zanjo izdelanega unikatnega bralnega pulta.

Highgrove Florilegium je komplet dveh knjig, ki sta bili natisnjeni v omejeni nakladi 175 izvodov leta 2008 in 2009 po naročilu valižanskega princa Charlesa. Vsebujeta zbirko reprodukcij 125 akvarelnih botaničnih ilustracij 72 priznanih umetnikov, ki so upodobili rastline s prinčevega posestva Highgrove v Veliki Britaniji. Knjigi merita po višini 66 cm, po širini 50 cm, težki pa sta 11 kg.
 

Več ...

SREDNJEVEŠKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV: Predstavitev novega dela stalne razstave in druženje z avtorji

Sobota, 18. junija 2016, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Ob izidu kataloga Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov vas vabimo na predstavitev novega dela stalne razstave: v prijetni družbi avtorjev se bomo sprehodili med izjemnim gradivom iz obdobja od propada zahodnega rimskega cesarstva do konca srednjega veka.

Celoten program dogodkov, ki smo jih za vas pripravili v okviru Poletne muzejske noči, najdete tukaj.Na fotografiji: Srebrna okrasna zaponka v podobi konjenika, 6. stoletje, Korinjski hrib v bližini Krke na Dolenjskem, hrani Narodni muzej Slovenije (foto: Tomaž Lauko).

POLETNA MUZEJSKA NOČ 2016

Sobota, 18. junija 2016, od 18. do 24. ure v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova in Metelkova

Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij poteka že 14. leto zapored. Tudi letos – le korak stran! 

Vstop prost.

PROGRAM
 
Več ...

ZNANSTIVAL 2016

Sobota in nedelja, 4. in 5. junija 2016, med 10. in 18. uro na Stritarjevi ulici v Ljubljani

Narodni muzej Slovenije tudi letos sodeluje na Znanstivalu, ki ga organizira Hiša eksperimentov. Na naši stojnici bomo obiskovalcem omogočili eksperimentiranje z replikami eksponatov, ki so na ogled v našem muzeju. Med drugim se boste lahko preizkusili v izdelovanju koščene piščali, takšne, kot jo je pred 60.000 leti izdelal neandertalec! 

Več ...

Mesečni program za maj 2016

Program vseh dogodkov, ki bodo v Narodnem muzeju Slovenije na sporedu maja 2016, lahko prelistate tukaj (pdf).

Stran 10 od 58