Dogodki

Ljubljanica v ljudskem izročilu

V torek, 6. januarja 2009, ob 18. uri bo v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova predavanje z naslovom LJUBLJANICA IN DRUGE VODE V SLOVENSKEM LJUDSKEM IZROČILU. Predava Dušica Kunaver.

Slovenski impresionisti iz likovne zbirke Petrol

02_Matija Jama_HrastjeV Narodnem muzeju Slovenije je širši javnosti prvič predstavljena zbirko osemnajstih del znamenite slovenske četverice impresionistov (Ivan Grohar, Rihard Jakopič, Matija Jama in Matej Sternen) v lasti družbe Petrol d.d. Ljubljana.
Na ogled od 6. decembra 2008 do 6. januarja 2009 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova.

Prva nedelja v mesecu

V nedeljo, 1. marca 2009 bo vstop v muzej in ogled vseh razstav brezplačen, prav tako pa se boste lahko udeležili javnih vodstev po razstavah.
Več ...

Ta veseli dan kulture

V sredo, 3. decembra 2008 vas vabimo na TA VESELI DAN KULTURE, kjer se lahko udeležite javnih vodstev po razstavah v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova in Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.
Vstop v muzej je prost!

PROGRAM PRIREDITEV

> 16.00: Javno vodstvo po razstavi PRIMOŽ TRUBAR 1508-1586 (Narodni muzej Slovenije – Metelkova)

> 17.00: Javno vodstvo po razstavi ZAKLADI NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE (Narodni muzej Slovenije – Prešernova)

> 18.00: odprtje razstave ZGODOVINSKE IN UMETNOSTNE ZBIRKE (Narodni muzej Slovenije – Metelkova)

Predavanje Prvih 1000 let Kranja

Zlat prstan iz 6. stol., najden leta 2004 na grobišču Lajh v Kranju (foto Tomaž Lauko)V torek, 2. decembra 2008, ob 18. uri uri bo v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova predavanje iz cikla "Prvi torek v mesecu" z naslovom PRVIH 1000 LET KRANJA. Predava Milan Sagadin.

Odprtje razstave Zgodovinske in umetnostne zbirke

logoNarodni muzej Slovenije prvič v tako velikem obsegu postavlja na ogled zbirke uporabne umetnosti (umetne obrti, industrijskega in unikatnega oblikovanja) od 14. stoletja do danes. V svoji novi stavbi muzej tako uresničuje še eno od svojih poslanstev, tisto, ki je bilo nemara do danes najmanj poznano.
Odprtje nove stalne razstave bo v sredo, 3. decembra 2008, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (Maistrova 1, vhod s ploščadi Metelkova) v Ljubljani.
Razstavo bo slovesno odprl predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.
Prisrčno vabljeni!

Delavnica optične konherenčne interferometrije

02_vivi_eiriniLjubljana, 14. november 2008, 8.30 - 19.45, NMS Metelkova

(predavatelji Vivi Tornari, Eirini Bernikola, Eleni Kouloumpi, Gerd Guelker, Austin Nevin)

Predavatelji nam bodo predstavili možnosti za zaznavanje strukturnih sprememb na premični in nepremični dediščini s pomočjo optične koherenčne iterferometrije. Po teoretičnem uvodu bomo metodo preiskušali na naših predmetih in idealnih vzorcih. Delavnica je del dejavnosti ob mednarodnem kongresu CHRESP 2008 in je namenjena predvsem konservatorjem-restavratorjem in znanstvenikom, ki se ukvarjajo s preučevanjem kulturne dediščine. Več lahko preberete na spletni strani http://www.chresp.eu/img/WS6.pdf

Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku. Poskrbeli bomo tudi za okrepčila med odmori.
Več ...

Stran 71 od 76