Vitrina meseca

ČE ODPADLO LISTJE BLIZU DEBLA LEŽI, PRIHODNJE NAM LETO OBILNO RODI. Knjižno gradivo, povezano s poljedelstvom in vrtnarstvom

Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova, od 10. septembra do 10. oktobra 2013

Človek je bil vse od svojega začetka povezan z naravo in odvisen od njene radodarnosti. Ob koncu paleolitika se je že intenzivno ukvarjal z lovom in nabiralništvom. Prve vrtove povezujejo s Sumerci, pri Egipčanih  pa so bili velikokrat prepredeni z vodnimi kanali.

Več ...

130-LETNICA – 14. julija 1883 je cesar Franc Jožef položil temeljni kamen za novo muzejsko stavbo

Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova, od 11. julija do 31. avgusta 2013

Priprave na gradnjo nove muzejska stavbe – prvega poslopja namenjenega kulturi na Slovenskem, so se začele v osemdesetih letih 19. stoletja. Kranjski deželni odbor je izbiral načrte, arhitekta, zbiral denar. Tako je pred 130 leti  - 14. julija 1883 je cesar Franc Jožef lahko položil temeljni kamen za novo muzejsko stavbo, vanj so vložili »sreberni denarji z letnimi številkami tekočega leta in pa po en list v Ljubljani izhajajočih pomenjljivih časnikov«.

Več ...

SLOVENSKI MISIJONARJI

Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova, od 10. maja do 10. julija 2013

Misijonarstvo je organizirano oznanjevanje vere v deželah in med ljudstvi, ki je še ne poznajo.

Več ...

PROMET – Z VLAKOM, KOLESOM, KOČIJO ALI BALONOM? Knjižno gradivo, povezano s prometnimi sredstvi in prometom

Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova, od 10. aprila do 10. maja 2013

Tokrat bo beseda tekla o prevažanju in knjigah, ki so povezane s prometom. Pomlad je tisti letni čas, ko se še bolj premikamo kot ponavadi: pešačenje, izletništvo, kolesarjenje, potovanja, raziskovanja, balonarstvo, padalstvo, zmajarstvo, rolkanje, kotalkanje, skiro …, prav zato smo tokrat izbrali bolj dinamično temo meseca!

Več ...

TRINAJSTICA

Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova, od 11. marca do 10. aprila 2013

Letos smo vsi vstopili v »TRINAJSTICO«, temu se pač ni mogoče izogniti. Kaj bo prinesla ta  srečna ali nesrečna številka, ne vemo.

Več ...

Stran 13 od 20