Vitrina meseca

CIRKUS JE PRIŠEL V MESTO! Cirkuški plakati v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Na ogled od 1. do 29. marca 2019 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Vitrino meseca marca posvečamo zgodovini in razvoju cirkusa. Razstavili smo cirkuške plakate iz prve polovice 19. stoletja, ki jih hranimo v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije. Vabljeni k ogledu!
 
Avtorica vitrine: Barbara Rogač
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.

 

PLIŠASTI MEDVEDEK ALI LEPA PUNČKA? Knjižno gradivo o igračah

Na ogled od 4. do 28. februarja 2019 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Se še spominjate svoje prve ali najljubše igrače? Je bila to punčka, medvedek, kocke, žoga, kositrni vojaki? S februarsko vitrino meseca smo se želeli približati otrokom, otroškosti v svetu odraslih in nostalgiji. Pripravili smo nekaj knjižnega gradiva, povezanega z igračami, in nekaj punčk ter medvedkov. Tokrat smo izpostavili predvsem ta dva še vedno ljuba otroška »sopotnika«. Seveda pa to niso le predmeti, namenjeni igri, ampak tudi eksponati za zbiratelje. 
 
Prisrčno vabljeni!
 
Avtorica vitrine: Urša Pajk
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.

 

»BOGU NA ČAST, LJUDEM NA POMOČ«. Knjižno gradivo z gasilsko tematiko

Na ogled od 7. do 31. januarja 2019 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Ogenj, ki so ga naši predniki udomačili v prazgodovini, nam zagotavlja varnost in udobje. Le trenutek nepazljivosti pa lahko povzroči, da ognjeni zublji uničijo premoženje in ogrozijo človeška življenja. Prvo vitrino v letu 2019 bomo posvetili razvoju gasilstva in gasilcem, ki nesebično priskočijo na pomoč ob požarih in drugih nesrečah.
 
Avtorica vitrine: Barbara Rogač
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.

 

ZBIRKA PIP NADEŽDE KAFOL

Na ogled od 19. decembra 2018 do 31. januarja 2019, Metelkova

Zbirateljica Nadežda Kafol (1917–2016) je od konca petdesetih let do leta 2005 zbirala pipe, sprva priložnostno, pozneje pa načrtno in sistematično. Veliko primerkov je dobila od družinskih prijateljev ali znancev v dar, spet druge za manjše denarno nadomestilo.
V Zbirki Kafol je 34 porcelanskih pip in na njih so upodobljeni vojaški, ljubezenski, lovski, rastlinski, živalski, krajevni in drugi motivi ter portreti, nekaj pip pa je brez poslikav. Sedem pip je iz morske pene, zelo mehke kamnine, ki jo je preprosto oblikovati. Na šestih pipah iz morske pene so rezljani reliefi grbov, letnic, živali in portretov, največja pipa z avstro-ogrskim grbom je bila nedvomno kupljena leta 1997 v blejskem antikvariatu. Enajst je gorjuških pip, od tega dve višnarci in devet čeder. V zbirki je še sedem glinenih pip in šest pip iz drugih materialov. 

Vitrina meseca je brezplačno na ogled v avli Narodnega muzeja Slovenije - Metelkova.

IVAN CANKAR

Na ogled od 3. do 28. decembra 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Leto 2018 je  po vsej Sloveniji posvečeno spominu na velikega literata Ivana Cankarja, ki je preminil pred 100 leti na vrhu svojega ustvarjanja, 11. decembra 1918. Vabimo vas k ogledu nekaterih knjižnih izdaj, natisnjenih še v času njegovega življenja in so, tako kot tudi gledališki listi Deželnega gledališča v Ljubljani,  del zbirke Knjižnice Narodnega muzeja Slovenije. Čeprav je s svojimi deli sprožal različne odzive med sodobniki v takratni slovenski družbi, se mu je ob slovesu izpred Narodnega doma (Narodna galerija) proti pokopališču poklonilo ogromno ljudi, ki so njegovo delo spoštovali že tedaj. 
 
Avtorica vitrine: Uršula Vimer Kovaček
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.

 

Stran 2 od 20