Vitrina meseca

NENAVADNI LJUBITELJI KNJIG. Poškodbe na starejšem knjižnem gradivu

Na ogled od 3. do 30. septembra 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Knjigam škodujejo različni klimatski dejavniki, človek s svojim nespoštljivim ravnanjem in škodljivci. Srečamo se z raztrganinami, madeži od vlage, lisičjimi pegami, sledmi glodavcev in insektov. Dezinsekcija je bila sicer opravljena že ob selitvi iz starih v nove knjižnične prostore, vendar veliko dragocenega gradiva še potrebuje dodatne konservatorske posege. Zaščita vsega gradiva je strokovno zelo zahtevna naloga in hkrati velik finančni zalogaj.
 
Avtor vitrine: Iztok Močevnik.
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.
 

 

PRIVLAČNA IN UREJENA GOSPA. Knjižno gradivo o lepotičenju in kozmetičnih pripomočkih

Na ogled od 3. julija do 31. avgusta 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

V poletnih mesecih odidejo na počitnice tudi vrle in snažne gospodinje, ki se lahko prelevijo v privlačne in urejene gospe. S poletno vitrino meseca slavimo lepoto, lepotičenje, kozmetične pripomočke in ženstvenost. Ženska polepša svojo zunanjost z estetsko pričesko, privlačno obleko, modnimi dodatki in izbranimi lepotili. Obiščite nas in videli boste, kaj vse smo razstavili v tokratni vitrini meseca! 
 
Avtorica vitrine: Urša Pajk.
 
Skenogram: Naslovna stran: Les modes parisiennes illustrées: journal de la bonne compagnie, 24. september 1870.
 
Brezplačno.
 

PATER STANISLAV ŠKRABEC (1844–1918): Ob 100. obletnici smrti

Na ogled od 4. do 29. junija 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Letos mineva sto let, odkar je življenjsko pot sklenil frančiškanski pater Stanislav Škrabec. Junijsko vitrino meseca v knjižnici posvečamo življenju in delu velikega jezikoslovca 19. stoletja, zagovornika maternega jezika, nabožnega pisca, izobraženca in ljubitelja cvetja.
 
Avtorica vitrine: Barbara Rogač.
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.
 
 

OSUPLJIVI PRESEŽKI NARAVE. Knjižno gradivo o mineralih in fosilih

Na ogled od 3. do 31. maja 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Pokrajina se je odela v pisano obleko, v knjižnici pa smo se odločili, da vam mavričnost pričaramo z izborom knjižnega gradiva in nekaterimi minerali ter fosili. Kdo med nami ni očaran nad barvitimi kamni? Ti lepotci so neprecenljivi in čudoviti darovi narave. Gemologija je veda o okrasnih in dragih kamnih; izraz kamen pa zajema minerale, kamnine, kristale in organske snovi (npr. korale, jantar), ki jih uporabljajo v draguljarstvu. Modri, rjavi, zeleni, z zanimivi vključki ali sijajem. Kdo je najlepši v vitrini, pa se boste morali odločiti sami. Vabljeni na ogled!
 
Avtorica vitrine: Urša Pajk.
 
Podatki o fotografiji: Publikacija Lehrbuch der reinen und angewandten Krystallographie, 1830 in nekaj mineralov (foto: Matej Hreščak).
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.
 
 

VRLA IN SNAŽNA GOSPODINJA. Knjižno gradivo, povezano z gospodinjskimi opravili

Na ogled od 1. marca do 30. aprila 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Pomlad poleg cvetja in zelenja prinese tudi pospravljanje, čiščenje, razporejanje po hiši. Zato smo se odločili, da za prvo pomladno vitrino izberemo temo, ki je povezana z gospodinjskimi opravili. Morda bomo koga med obiskovalci spodbudili k pomladnim dejavnostim, vsem drugim pa bomo pokazali, da v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije hranimo tudi knjižno gradivo s to tematiko. Na ogled smo postavili nekaj zanimivih knjig in gospodinjskih pripomočkov. Vabljeni!
 
Avtorica vitrine: Urša Pajk.
 
Skenogram: Naslovna stran priročnika: Presinger Ela, Gospodinjski nasveti, Celje 1953.
 
Brezplačno.
 

Stran 2 od 19