Vitrina meseca

VAŠE MNENJE ŠTEJE!


V Narodnem muzeju Slovenije smo ponosni, da v skrbi za kulturno dediščino lahko skupaj z vami soustvarjamo bogat program muzejskih dejavnosti.

Prizadevamo si, da bi bili pri svojem delu na najboljši poti, zato si želimo, da bi slišali tudi vaš glas: vabimo vas, da izpolnite kratek vprašalnik, ki ga najdete na tej povezavi
.

Hvala za vaše sodelovanje in toplo vabljeni, da vprašalnik delite tudi s svojimi prijatelji.

LEONARDO DA VINCI (1452-1519) – VIZIONARSKI UMETNIK, DRZNI IZUMITELJ IN PRONICLJIVI MISLEC. Knjižno gradivo o renesančnem umetniku

Na ogled od 3. do 31. maja 2019 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Drugega maja mineva 500 let od smrti velikega italijanskega renesančnega slikarja, kiparja, izumitelja, impresarija za prireditve, raziskovalca, vizionarja Leonarda da Vincija. S svojo vsestranskostjo, pronicljivostjo in vedoželjnostjo je popolnoma ustrezal humanističnim normam univerzalnega človeka. Z letošnjo majsko vitrino meseca smo se želeli tudi v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije pokloniti izjemnemu geniju, ki je za časa svojega življenja pustil pečat tudi na Slovenskem.
Vabljeni!
 
Avtorica vitrine: Urša Pajk
Fotografija: Matej Hreščak
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.

 

SLIKA »SVETO SORODSTVO« PO PLASTEH. Tehnološke študije gotske slike

Na ogled od 26. marca do 26. maja 2019 v avli Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova

Ste se kdaj spraševali, kako je zgrajena gotska slika? Ste si kdaj želeli, da bi kaj podobnega naredili sami? S tokratno vitrino meseca bomo predstavili stopnje kopiranja klasične slike z graviranim, pozlačenim ozadjem. Na ogled bodo izdelki študentov oddelka Konserviranje in restavriranje likovnih del Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL.

Odprtje vitrine meseca je bilo tudi uvod v letošnjo Konservatorsko-restavratorsko transverzalo.

Več ...

PRETEKLE RAZSTAVE

x

OD JUTRANJE DO VEČERNE MOLITVE: molitveniki iz zbirke Knjižnice Narodnega muzeja Slovenije

Na ogled od 1. do 30. aprila 2019 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Molitveniki so nekdaj sodili med najbolj brane slovenske knjige, v času pred šolsko obveznostjo so se ljudje z njihovo pomočjo celo učili brati. Od drugih knjig navadno odstopajo po svoji likovni opremi, zlasti platnicah, ki so dekorirane s simboli krščanske vere. V tokratni vitrini meseca predstavljamo izbrane izdaje molitvenikov od 16. stoletja pa vse do danes.
 
Avtor vitrine: Matej Hreščak
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.

 

Stran 1 od 20