POLETNA MUZEJSKA NOČ 2016

Sobota, 18. junija 2016, od 18. do 24. ure v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova in Metelkova

Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij poteka že 14. leto zapored. Tudi letos – le korak stran! 

Vstop prost.

PROGRAM v Narodnem muzeju Slovenije
 
Več ...

Novinarska konferenca in dan odprtih vitrin: SREDNJEVEŠKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Torek, 14. junija 2016, ob 10. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Ob izidu kataloga nove stalne razstave Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov vas vabimo, da se nam pridružite na novinarski konferenci in dnevu odprtih vitrin. Ponujamo vam izjemno priložnost, da si nekatere dragocene predmete na muzejski razstavi v družbi s kustosom ogledate tako rekoč na dlani.
Predmete v odprtih vitrinah si boste lahko ogledali in jih posneli kadar koli med 10. in 13. uro.

Sodelovali bodo:
•    mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije,
•    dr. Timotej Knific, soavtor razstave in kataloga,
•    dr. Tomaž Nabergoj, soavtor razstave in kataloga,
•    mag. Gorazd Lemajič, oblikovalec in tehnični vodja razstave,
•    Iztok Lemajič, IDFL d.o.o., grafični oblikovalec razstave in kataloga.

Vablmo vas tudi na predstavitev razstave Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov in druženje z avtorji na Poletno muzejsko noč v soboto, 18. junija 2016, ob 18. uri.

Odprtje razstave MAJSKI SALON 2016

Četrtek, 19. maja 2016, ob 20. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov vas in vaše prijatelje vljudno vabi na slovesno odprtje razstave Majski salon 2016.
 
Razstavo bodo slovesno odprli:
  • mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije, 
  • Aleš Sedmak, predsednik ZDSLU in 
  • Brane Kovič, kustos Majskega salona in član Društva umetnostnih kritikov – slovenske sekcije AICA.
Več ...

SLIKE IZ ZBIRKE NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE NA OGLED V IZJEMNO VISOKI LOČLJIVOSTI

Ljubljana, 18. maja 2016

Google je z novo avtomatsko kamero posnel 20 izbranih del iz zbirke slik Narodnega muzeja Slovenije: na njih lahko zdaj opazujemo neverjetne podrobnosti
 
V spletni galeriji Googlovega Kulturnega inštituta si je od danes mogoče ogledati več kot 1000 umetniških slik v izjemno visoki ločljivosti. Posneli so jih z novo avtomatsko kamero (art camera), ki so jo razvili sami: slike različnih slikarjev, med njimi tudi slavnih Van Gogha, Moneta, Rembrandta idr., je mogoče opazovati v doslej še nedoseženi ločljivosti.
 
 
Pri projektu je z izbranimi eksponati iz zbirke slik sodeloval tudi Narodni muzej Slovenije. Z novo tehnologijo so posneli 20 slik, npr. izjemno umetnino Sveto sorodstvo Mojstra iz Okoličnega iz leta 1510, mojstrovino Križanke v snegu impresionista Riharda Jakopiča in Ribolov na Cerkniškem jezeru Franca Antona Steinberga. Neverjetne podrobnosti teh slikarskih del lahko opazujemo in raziskujemo veliko natančneje, kot je to mogoče s prostim očesom.
 
Več ...

Novinarska konferenca pred MAJSKIM SALONOM 2016

Ponedeljek, 16. maja 2016, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Letos so v Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov temeljito prenovili najstarejšo slovensko razstavo Majski salon 2016 – z željo, da razstavo izboljšajo, ji dvignejo pomen in jo naredijo bolj odmevno. Zato so morali spremeniti že zakoreninjena pravila izbire umetnikov in njihovih del. K sodelovanju so povabili Društvo umetnostnih kritikov – slovenska sekcija AICA, ki so avtorje in njihova dela izbrali iz prispelih prijav. Število izbranih avtorjev je bolj ali manj sorazmerno s številom članov v posameznih regionalnih društvih.
 
Več ...

Stran 10 od 22