Nagrade Slovenskega arheološkega društva

Ljubljana, 17. decembra 2015
 
Slovensko arheološko društvo je podelilo društvene nagrade in priznanja.
 
Priznanje SAD za poseben dosežek v letu 2014 so prejeli avtorji publikacije Claustra Alpium Iuliarum med raziskovanjem in upravljanjem: Jure Kusetič (soavtor in urednik), prof. dr. Peter Kos (Narodni muzej Slovenije), dr. Andreja Breznik (Narodni muzej Slovenije) in mag. Marko Stokin (ZVKDS).
 
Kot poseben dosežek v letu 2014 je bila prepoznana tudi monografija prof. dr. Bibe Teržan in doc. dr. Matije Črešnarja s sodelavci Absolutno datiranje bronaste in železne dobe na Slovenskem iz serije Katalogi in monografije, ki jo izdaja Narodni muzej Slovenije.
 
Častno članstvo SAD je prejel Ljuben Dimkaroski za svoj izjemen prispevek h glasbenemu raziskovanju neandertalčeve piščali iz Divjih bab.
 
Vsem iskreno čestitamo!
 

Dr. Anja Dular je prejemnica Trubarjeve nagrade

Ljubljana, 3. decembra 2015

V Narodni in univerzitetni knjižnici so ob veselem dnevu kulture podelili Trubarjeva priznanja za posebne dosežke pri ohranjanju pisne kulturne dediščine. 
 
Upokojena sodelavka Narodnega muzeja Slovenije dr. Anja Dular je bila nagrajena za prispevek k izboljšanju zavesti o pomembnosti hranjenja in raziskovanja knjižne kulturne dediščine.

Ponosni čestitamo!

Zlata hruška za Živo iz muzeja

Ljubljana, 26. novembra 2015
 
Živa in antični rojstni dan ter Živa in skrivnost mumije iz zbirke Živa iz muzeja sta prejeli znak za kakovost ZLATA HRUŠKA. Priznanja in nagrade so podelili na prazniku zlatih hrušk v okviru 31. slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu v Ljubljani.
 
Zlata hruška je znak kakovosti otroških in mladinskih knjig, ki izstopajo po vsebini in izvedbi. Nagrajena dela izbere uredniški odbor Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig.
 
 

Častno članstvo Društva restavratorjev Slovenije je prejela Darinka Anastazija Virant

Ljubljana, 23. novembra 2015

Društvo restavratorjev Slovenije je podelilo častno članstvo upokojeni sodelavki Narodnega muzeja Slovenije Darinki Anastaziji Virant za njeno pionirsko delo in prispevek pri konserviranju-restavriranju stekla, keramike in porcelana.

Darinka Anastazija Virant je pri konserviranju-restavriranju stekla, keramike in porcelana stremela k izpopolnjevanju in odličnosti. V svoje delo je premišljeno vključevala nove materiale in postopke za dokumentiranje. Pogosto se je napotila na študijske oglede doma in na tujem. Bila je mentorica mnogim muzealcem, ki so se izpopolnjevali v Narodnem muzeju Slovenije, in je s tem udejanjala eno od matičnih nalog Oddelka za konserviranje in restavriranje. S predanostjo kulturni dediščini in skrbjo za varno in vzpodbudno delovno okolje je bila zgled vsem, ki so prihajali v stik z njo in njenim delom. S svojo strokovno avtoriteto je uvrstila konservatorstvo-restavratorstvo nad nivo obrti in postavila etična merila za generacije, ki so jo nasledile.

Več ...

Nagrada in pohvala 7. Brumna za projekta Narodnega muzeja Slovenije

7. Bienale vidnih sporočil Slovenije, Narodna galerija, 20. oktobra 2015
 
Fundacija Brumen je podelila najvišja strokovna nacionalna priznanja na področju grafičnega oblikovanja za obdobje 2013/15.
 
Nagrado za najboljše delo v tekmovalni kategoriji »prostorske grafične rešitve« sta prejela Vid Zabel in Barbara Žunkovič za Črno nit na medeninastem profilu (postavitev razstave Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenijepredstavitveni video).
 
Pohvalo žirije v tekmovalni kategoriji »prostorske grafične rešitve« je prejela postavitev razstave Poznoantična trdnjava Ad Pirum. Zadnji branik Rimskega cesarstva.
 
Avtorjem in sodelavcem nagrajenih projektov iskreno čestitamo!
 
Razstava 7. Bienala vidnih sporočil Slovenije je na ogled v Narodni galeriji v Ljubljani do 22. novembra 2015.  
 

Na sliki zgoraj: postavitev razstave Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, nagrada v kategoriji »prostorske grafične rešitve« (foto: Tomaž Lauko).
Na sliki spodaj: postavitev razstave Poznoantična trdnjava Ad Pirum. Zadnji branik Rimskega cesarstva, pohvala v kategoriji »prostorske grafične rešitve« (foto: Aleš Rosa).

Stran 10 od 20