SPOROČILO ZA JAVNOST: Arheomuzika. Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope

Ljubljana, 9. junija 2017

V Ljubljano prihaja prestižna evropska razstava  ki predstavlja najstarejše dokaze za obstoj glasbe.
 
Odpotujmo v čas prvih inštrumentalnih zvokov človeštva, seznanimo se z razvojem glasbil, prisluhnimo, kako so glasbo ustvarjali že tisočletja pred sedanjostjo, in se tudi sami preizkusimo v izvabljanju zvokov iz replik starodavnih glasbil: vse to na razstavi ARHEOMUZIKA. Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope.
 
 
Več ...

Novinarska konferenca pred odprtjem razstave ARHEOMUZIKA. Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope

Petek, 9. junija 2017, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Vljudno vas vabimo na NOVINARSKO KONFERENCO pred odprtjem razstave ARHEOMUZIKA. Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope.
 
Prestižna evropska razstava prikazuje najstarejše dokaze za obstoj glasbe in vabi, da odpotujete v čas prvih inštrumentalnih zvokov človeštva, se seznanite z razvojem glasbil, prisluhnete, kako so glasbo ustvarjali že tisočletja pred sedanjostjo, in se tudi sami preizkusite v izvabljanju zvokov iz replik starodavnih glasbil.
 
Sodelovali bodo:
dr. Arnd Adje Both, avtor razstave in organizator simpozija »Glasba v kameni dobi« v okviru projekta EMAP, Nemški arheološki inštitut,
dr. Peter Turk, koordinator razstave v Narodnem muzeju Slovenije, in
Janoš Kern, direktor Imaga Sloveniae – Podoba Slovenije. 
 
Več ...

SPOROČILO ZA JAVNOST: Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem

Ljubljana, 29. maja 2017
 
Slovenija in Japonska še nikoli tako blizu
 
Ljubljana, 29. 5. 2017; Odprtje razstave, ki je že v času priprav pritegnila veliko pozornost, bo 30. maja 2017. V prostorih na Metelkovi bo Narodni muzej Slovenije prvič predstavil okrog 50 izbranih primerkov japonskega orožja in zaščitne opreme iz svoje ter več zasebnih zbirk. Razstavo bo odprl minister za kulturo gospod Anton Peršak ob navzočnosti gospoda Keijija Fukude, izrednega in pooblaščenega veleposlanika Japonske v Republiki Sloveniji.
 
Več ...

Novinarska konferenca pred odprtjem razstave POTI SAMURAJEV. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem

Ponedeljek, 29. maja 2017, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco pred odprtjem razstave POTI SAMURAJEV. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem
Na razstavi, ki jo pripravljamo ob podpori Veleposlaništva Japonske v Republiki Sloveniji, Biblioteke SAZU in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, bomo javnosti prvič doslej celovito predstavili okrog 50 izbranih primerkov japonskega orožja in zaščitne opreme iz Narodnega muzeja Slovenije ter več zasebnih zbirk – ob njih pa bojevnike, ki so jih nekoč uporabljali, svet, v katerem so živeli, in poti, po katerih je izročilo samurajev doseglo Slovence. 
 
Fotografija: Bojan Šibenik in Peter Rombo
 
Več ...

Katalog POTI SAMURAJEV že v tisku!

Ljubljana, 3. maja 2017

V tisk smo oddali izjemno zanimiv in slikovit katalog razstave Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem, ki ga pripravlja avtor razstave dr. Tomaž Lazar. 

Publikacija obsega več kot 370 strani in je bogato opremljena z ilustracijami in slikovnim gradivom. V slovenski prostor prinaša temeljito raziskovalno delo, v katerem bodo prvič celostno predstavljene zgodovinske povezave med Japonsko in Slovenijo. Na poti samurajev se bomo spoznali z usodami zanimivih predmetov, razvojem različnih japonskih bojnih tehnik in zgodbami posameznikov, ki so zaslužni za uveljavitev japonskega izročila v slovenskem prostoru.
 

Knjigo lahko že danes naročite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. po ceni 35 € + poštnina; plačilo po povzetju.

Na fotografiji: naslovnica kataloga

Več ...

Stran 10 od 30