Tekmovanje za mlade ambasadorje keramike Future Lights in Ceramics 2020

Mladi umetniki, oblikovalci in obrtniki, pozor!

Vabimo vas, da se prijavite na tekmovanje za mlade ambasadorje keramike Future Lights in Ceramics 2020, ki poteka v okviru programa Interreg Srednja Evropa pod okriljem evropskega projekta CerDee.
Osrednja tema letošnjega natečaja je odkrivanje duha Bauhausa (The spirit of Bauhaus), znamenite šole za oblikovanje in arhitekturo, ki praznuje svojo stoto obletnico. 
 
Več ...

Odprtje razstave MUZEJI KOT KULTURNA SREDIŠČA. Prihodnost tradicije

Sobota, 18. maja 2019, ob 11.30. uri, Muzejska ploščad Metelkova

Mednarodni muzejski dan je letos posvečen temi Muzeji kot kulturna središča. Prihodnost tradicije. Državni muzeji Slovenije skupaj z ICOM Slovenija muzejski dan obeležujemo s postavitvijo skupne razstave na muzejski ploščadi na Metelkovi, kjer obiskovalcem želimo približati naše muzeje ter njihove vsebine.

Vloga muzejev v družbi se spreminja. Muzeji se v svojih prizadevanjih, da bi postali bolj interaktivni, usmerjajo k občinstvu in v skupnost, postali so prilagodljivi in mobilni. Postali so kulturna središča, ki delujejo kot platforme, kjer se ustvarjalnost združuje z znanjem in kjer lahko obiskovalci soustvarjajo, komunicirajo in delijo svoja mnenja.

Več ...

Odprtje razstave MAJSKI SALON 2019 – SLIKA

Sreda, 15. maja 2019, ob 19. uri, Metelkova

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave MAJSKI SALON 2019 – SLIKA.

Najstarejša slovenska razstava in najpomembnejša stanovska razstava članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov je letos posvečena sliki. 

Razstavo bodo slovesno odprli:
  • dr. Tanja Kerševan Smokvina, državna sekretarka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije,
  • mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije, in
  • prof. Bojan Gorenec, avtor zasnove razstave.
Več ...

Novinarska konferenca MAJSKI SALON 2019 – SLIKA

Sreda, 15. maja 2019, ob 12. uri, Metelkova

Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco pred odprtjem razstave MAJSKI SALON 2019 – SLIKA.

Najstarejša slovenska razstava in najpomembnejša stanovska razstava članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov je letos posvečena sliki.
 
 
 

SPOROČILO ZA JAVNOST: Zakladi Zakladi slovenske ustvarjalnosti v Muzeju lepih umetnosti Xi’an Qujiang na Kitajskem

Ponedeljek, 29. aprila 2019

»KAR ČLOVEK USTVARI, TO JE – KOT POSAMEZNIK, PRIPADNIK NARODA, KULTURE IN ČLOVEŠTVA.«
Gostovanje razstave Narodnega muzeja Slovenije Zakladi slovenske ustvarjalnosti v Muzeju lepih umetnosti Xi’an Qujiang (Xi'an, Kitajska)


V mestu Xi’an na Kitajskem, slavnem po grobnicah z glinenimi vojščaki, bodo v torek, 30. aprila 2019, odprli gostujočo razstavo Narodnega muzeja Slovenije ZAKLADI SLOVENSKE USTVARJALNOSTI. Kreativni dialog med sedanjostjo in preteklostjo, ki predstavlja mozaik izjemnih ustvarjalnih dosežkov z ozemlja današnje Slovenije od prazgodovine do danes. Razstava, ki ji v Muzeju lepih umetnosti Xi’an Qujiang namenjajo kar 380 m2, prikazuje 135 originalnih predmetov in 5 kopij (emonski meščan, situla z Vač, neandertalčeva piščal iz Divjih bab, fotografija Janeza Puharja in idol z Ljubljanskega barja). Na ogled bo vse do 15. novembra letos.

Več ...

Stran 1 od 31