Vodstva, predavanja, delavnice

Predavanje: Svanibor Pettan, GLASBA–GLASBILO–LJUBEN DIMKAROSKI

Torek, 19. septembra 2017, ob 17. uri, Metelkova

Temeljni pojmi, kot sta glasba in glasbilo, se v različnih okoljih, obdobjih in znanstvenih disciplinah interpretirajo kompleksno in večplastno. Predavatelj bo v teoretičnem okviru t. i. »etnomuzikologije posameznika« v ospredje postavil glasbenika, ki je izjemno predano raziskoval glasbene lastnosti najodmevnejše arheološke najdbe iz jame Divje babe I. Ta glasbenik, Ljuben Dimkaroski (1952–2016), nas je pred enim letom zapustil, zato je predavanje posvečeno spominu na njegovo življenje in delo, hkrati pa se navezuje na 15. simpozij študijske skupine ICTM Glasbena arheologija, ki je konec avgusta potekal v Ljubljani.

Dr. Svanibor Pettan je redni profesor in vodja Katedre za etnomuzikologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, podpredsednik Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo (ICTM) ter predsedujoči študijske skupine ICTM Glasba in manjšine.

Brezplačno.

Vodeni ogled razstave ARHEOMUZIKA. Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope

Nedelja, 17. septembra 2017, ob 11. uri, Muzejska

Vabimo vas na vodeni ogled prestižne evropske razstave ARHEOMUZIKA. Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. 

Vodeni ogled razstave BARON GAUTSCH (1914–2014). Prva žrtev prve svetovne vojne v Istri

Sobota, 16. septembra 2017, ob 11. uri, Metelkova

Vljudno vas vabimo na vodeni ogled občasne razstave BARON GAUTSCH (1914–2014). Prva žrtev prve svetovne vojne v Istri.
Po razstavi nas bo popeljal mag. Jože Podpečnik.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.
 

Predavanje: Nataša Vampelj Suhadolnik, ZNAČILNOST SLIKARSTVA LITERATOV NA JAPONSKEM

Četrtek, 14. septembra 2017, ob 17. uri, Metelkova

Na predavanju bodo predstavljene glavne značilnosti japonskega slikarstva literatov, ki ga zaznamujejo specifične tehnike izražanja v črnilu in vodi, (ne)barvitost, ekspresivnost, format, podlaga, tematika in s temo bogastvo in raznovrstnost pri ustvarjanju. Prikazan bo tudi vpliv kitajskega slikarstva literatov.

Brezplačno.

Ike no Taiga, Ribarjenje spomladi (© Wikimedia Commons)

Predavanje: Peter Turk, O PIŠČALI, KI JE SVET POSTAVILA NA GLAVO

Torek, 12. septembra 2017, ob 17. uri, Metelkova

Preko 22 let je že minilo od najdbe slovite neandertalčeve piščali iz jame Divje babe na Cerkljanskem. Kako je njena najdba dopolnila naše razumevanje neandertalcev? Kako je spremenila naše poglede na izvor glasbe? Kako – konec koncev – piščal iz Divjih bab že ves čas od njenega odkritja spreminja naše razumevanje učlovečenja? 
Na ta in podobna vprašanja bo poskušal odgovoriti kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije, dr. Peter Turk. Če bo morda na kaj v svojem predavanju pozabil, ga boste seveda lahko vprašali.

Predavanje poteka ob razstavi ARHEOMUZIKA. Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope.

Predavanje poteka s tolmačem v slovenski znakovni jezik. 

Brezplačno.

Delavnica za otroke PO POTEH SAMURAJEV

Sobota, 9. septembra 2017, ob 11. uri, Metelkova

Meniš, da se v tebi skriva pravi samurajski duh? Obeta se nam prava raziskovalna odprava po preteklosti dežele vzhajajočega sonca. Preizkusili se bomo v japonski družabni igri gomoku, v roke prijeli nekaj kosov samurajskega orožja in spoznali nekatere vidike japonske kulture. Zavihaj rokave in se nam pridruži na delavnici, na kateri si bomo za konec izdelali podobo vzhodnoazijskega bojevnika po motivih z japonskih lesorezov. 
 
Več ...

Predavanje: Boštjan Bertalanič, JAPONSKA POMORSKA EKSPEDICIJA V SREDOZEMSKEM MORJU, 1917

Četrtek, 7. septembra 2017, ob 17. uri, Metelkova

V času prve svetovne vojne je japonsko vojno ladjevje aktivno poseglo v stabilizacijo zavezniških pomorskih poti v Sredozemlju. Predavatelj bo predstavil ozadje in potek japonske pomorske ekspedicije v Sredozemskem morju v drugi polovici prve svetovne vojne ter oceno vloge japonskega ladjevja v zaključnih fazah vojne na morju.

Predavanje poteka ob razstavi Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na SlovenskemBrezplačno.

Japonska vojaška kiržarka Akaši (© Wikimedia Commons)

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: Boštjan Odar, ZVOKI PRADAVNIN – OD TEKA DO BALETA

Torek, 5. septembra 2017, ob 18. uri, Metelkova

V svoji knjigi Izvor človeka in izbor glede na spol je Charles Darwin razmišljal tudi o izvoru glasbe: »Ker niti veselje niti sposobnost proizvajanja glasbenih tonov nista dejavnosti, ki bi neposredno koristili človeku v njegovih vsakodnevnih življenjskih navadah, morata biti umeščeni med najbolj zagonetne, ki jih poseduje.«

Več ...

Mesečni program za julij in avgust 2017

Program vseh dogodkov, ki bodo v Narodnem muzeju Slovenije na sporedu julija in avgusta 2017, lahko prelistate tukaj (pdf).

Stran 9 od 99