Vodstva, predavanja, delavnice

PODARI GLASBILO MUZEJU IN GA ZAPIŠI V ZGODOVINO

Zbiranje glasbil in drugega glasbenega gradiva poteka do 30. novembra 2016.

Narodni muzej Slovenije slovi po tem, da hrani najstarejše glasbilo na svetu – piščal iz Divjih bab, staro 60.000 let. Ali ste vedeli tudi to, da hranimo Zbirko glasbil in glasbenih avtomatov?
Po stoletjih zbiranja se danes ta zbirka ponaša z nekaj izjemnimi primerki glasbil evropskih in domačih mojstrov izdelovalcev. Omenimo pochette francoskega izdelovalca Saraillaca iz leta 1679, sobne orgle iz druge četrtine 18. stoletja, ki so jih izdelali v sloviti Göblovi orglarski delavnici v Ljubljani, dva klavikorda iz 18. stoletja, ki ju je izdelal domači orglar Janez Jurij Eisl, in druga godala, pihala, tolkala, trobila, brenkala in glasbila s tipkami.

Muzejsko zbirko želimo posodobiti, zato vas vabimo k sodelovanju.
Morda doma hranite starejše glasbilo in bi želeli, da ponovno zaživi in pripoveduje svojo zgodbo na muzejski razstavi? Zdaj imate priložnost, da ga zapišete v zgodovino!

Več ...

Mesečni program za november 2016

Program vseh dogodkov, ki bodo v Narodnem muzeju Slovenije na sporedu novembra 2016, lahko prelistate tukaj (pdf).

Vodeni ogled DRAGOCENOSTI Narodnega muzeja Slovenije

Nedelja, 27. novembra 2016, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Na vodenem ogledu bomo spoznali najpomembnejše predmete na stalnih arheoloških razstavah v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

GRAJSKI PUN(K)T

Sobota, 26. novembra 2016, na gradu Snežnik
 
Na gradu Snežnik bo spet zelo živahno! V sobotnem popoldnevu se bodo zvrstili koncerti, predstave, filmske projekcije, delavnice, vodeni ogledi in sprehodi, degustacije in še in še!
 
Vstop prost!
 
 
PROGRAM
 
Več ...

Predavanje: Igor Ravbar, RESTAVRIRANJE HLADNEGA OROŽJA

Četrtek, 24. novembra 2016, ob 17. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Predavatelj bo predstavil različne tehnike konserviranja in restavriranja hladnega orožja iz bogate zbirke Narodnega muzeja Slovenije v luči kodeksa konservatorske etike. Na ogled bo tudi nekaj primerkov hladnega orožja pred konservatorsko-restavratorskim posegom in po njem.

Več ...

Predavanje: Boštjan Odar, ZVOKI PRADAVNIN – OD TEKA DO BALETA

Torek, 22. novembra 2016, ob 17. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

V svoji knjigi Izvor človeka in izbor glede na spol je Charles Darwin razmišljal tudi o izvoru glasbe: »Ker niti veselje niti sposobnost proizvajanja glasbenih tonov nista dejavnosti, ki bi neposredno koristili človeku v njegovih vsakodnevnih življenjskih navadah, morata biti umeščeni med najbolj zagonetne, ki jih poseduje.«

Več ...

Vodeni ogled razstave TRANSKRIPCIJE DEDIŠČINE V SODOBNI KERAMIKI

Nedelja, 20. novembra 2016, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Vabimo vas na vodeni ogled gostujoče razstave Hrvaškega združenja likovnih umetnikov uporabnih umetnosti ‒ ULUPUH, Sekcije za keramiko, porcelan in steklo Transkripcije dediščine v sodobni keramiki.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Vodeni ogled razstave TRANSKRIPCIJE DEDIŠČINE V SODOBNI KERAMIKI

Petek, 18. novembra 2016, ob 12. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Vabimo vas na vodeni ogled gostujoče razstave Hrvaškega združenja likovnih umetnikov uporabnih umetnosti ‒ ULUPUH, Sekcije za keramiko, porcelan in steklo Transkripcije dediščine v sodobni keramiki.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Predavanje: Roman Vučajnk, »KAK TRUŠČ JE TO? HEJ, DAJ MOJ DOLGI MEČ!« JE BIL SHAKESPEARE TUDI MEČEVALEC?

Četrtek, 17. novembra 2016, ob 17. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Letos obeležujemo 400. obletnico smrti velikega dramatika Williama Shakespeara, ki je v svoja dela pogosto vpletal bojevanje in nasilje. Njegov čas je prinesel razmah bojevanja »na nov način«, ki smo ga poznali tudi v naših krajih.

Več ...

Stran 9 od 88