Vodstva, predavanja, delavnice

Predavanje: Helena Golenhofen, Uporaba načel feng shuija pri postavitvi razstave Zlato kitajskih cesarjev

Četrtek, 17. januarja 2019, ob 18. uri, Muzejska 

 
Helena Golenhofen: Uporaba načel feng shuija pri postavitvi razstave Zlato kitajskih cesarjev
 
Več ...

Predavanje: Mitja Saje, Dinastija Ming v zgodovinski perspektivi

Sreda, 16. januarja 2019, ob 16. uri, Muzejska 

 
Red. prof. dr. Mitja Saje: Dinastija Ming v zgodovinski perspektivi
 
Dinastija Ming je bila v tisočletju prevlade nomadskih ljudstev edina domača kitajska dinastija, ki se je povsem oprla na tradicionalne kitajske vrednote. Zato nam nudi lepo priložnost, da ocenimo, kako je ta tradicija bogatila kitajsko civilizacijo in v čem je zavirala njen razvoj. 
 
Več ...

Vodeni ogled razstave 33 DNI. 100. obletnica Države Slovencev, Hrvatov in Srbov

Nedelja, 13. januarja 2019, ob 11. uri, Metelkova

Vljudno vas vabimo na vodeni ogled občasne razstave 33 DNI. 100. obletnica Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.
 
Z razstavo obeležujemo 100. obletnico konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrskega državnega okvirja in ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Preteklost na dotik: ANTIČNI MODNI TRENDI – PREOBLECI SE V RIMLJANA!

Sobota, 12. januarja 2019, od 10.30 do 13.30, Muzejska

Sobotni obisk muzeja si lahko popestrite z antičnimi modnimi trendi. S pomočjo muzejskih vodnikov si ogrnite togo, tuniko ali palo in se preoblecite v Rimljane.
 
Pridružite se lahko kadar koli med 10.30 in 13.30 z nakupom muzejske vstopnice.

 

Predavanje: Maja Veselič, Od muslimanov na Kitajskem do kitajskih muslimanov

Četrtek, 10. januarja 2019, ob 18. uri, Muzejska 

 
Asist. dr. Maja Veselič: Od muslimanov na Kitajskem do kitajskih muslimanov: sinizacija prebivalcev islamske veroizpovedi od dinastije Ming dalje
 
Prvi muslimanski obiskovalci so na Kitajsko začeli prihajati že nekaj desetletij po nastanku islama v Arabiji in njegovi širitvi v Perzijo in nekateri od njih so se skozi naslednja stoletja tam tudi trajno naselili. V obdobju mongolskih osvajanj Vzhodne Azije v 13. stoletju, so tuji zavojevalci s seboj pripeljali množico ljudi iz centralne Azije ter jim v novoustanovljeni dinastiji Yuan namenili poseben, visok družbeni status.
 
Več ...

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: Jože Podpečnik, Kranjski deželni muzej v Ljubljani – distributer Vavpotičevih Verigarjev!?

Torek, 8. januarja 2019, ob 18. uri, Metelkova

Dr. Josip Mantuani, ravnatelj Kranjskega deželnega muzeja v Ljubljani (1909–1924), je vodil osrednjo deželno strokovno institucijo skozi turbulentno obdobje razpada avstro-ogrskega okvirja in v prehodnem obdobju Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Sedemčlanski kolektiv se je soočal s številnimi posledicami svetovne vojne: od racionalizacije človeških in materialnih virov do varovanja in zbiranja kulturne dediščine v kaotičnih razmerah ob razpadu habsburške monarhije. Decembra 1918 je dr. Pavel Pestotnik, poverjenik za promet, odobril Mantuanijev predlog, da postane deželni muzej v Ljubljani distributer Verigarjev, znamk Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Več ...

Vodeni ogled razstave ZLATO KITAJSKIH CESARJEV

Nedelja, 6. januarja 2019, ob 11. uri, Muzejska – RAZPRODANO

Dodatna termina:

Nedelja, 6. januarja, ob 12. uri – RAZPRODANO
Nedelja, 6. januarja, ob 16. uri – RAZPRODANO 

Vljudno vas vabimo na vodeni ogled razstave ZLATO KITAJSKIH CESARJEV. Zlati predmeti iz obdobja Wanli dinastije Ming – zbirka Dong Bo Zhai. Vodi Petra Bolha, prof. um. zgod. in univ. dipl. soc. kult.
 
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Potrebne so vnaprejšnje prijave na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali po telefonu 01 241 44 39 ali 051 38 48 88.
 
 
Več ...

NOČ IMA SVOJO MOČ: Z LUČKAMI PO MUZEJU, družinska dogodivščina

Sobota, 5. januarja 2019, ob 18. uri, Metelkova

Ob zimskih popoldnevih, ko se nad mesto spusti mrak, vas vabimo na muzejsko pustolovščino. Čaka vas pestro doživetje, začinjeno s ščepcem vragolij, veliko interaktivnosti in dobre volje. Kaj se zgodi, ko se luči v muzejskih dvoranah ugasnejo? Ali predmeti oživijo? Kakšne zgodbe nam lahko razkrijejo? Pridite v muzej, kot ga še niste doživeli, in odkrijte preteklost z nami! 
 
Cena družinske dogodivščine je enaka ceni družinske vstopnice (12 EUR). Trajanje programa: 45–60 minut. Obvezne prijave na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 051 384 888.

Družinski vodeni ogled razstave ZLATO KITAJSKIH CESARJEV

Sobota, 5. januarja 2019, ob 11. uri, Muzejska – RAZPRODANO

Vljudno vas vabimo na vodeni ogled razstave ZLATO KITAJSKIH CESARJEV. Zlati predmeti iz obdobja Wanli dinastije Ming – zbirka Dong Bo Zhai. Vodstvo je prilagojeno družinam z manjšimi otroki (od 5 let dalje).
 
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Potrebne so vnaprejšnje prijave na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali po telefonu 01 241 44 39 ali 051 38 48 88.
 
Več ...

Stran 7 od 113