Vodstva, predavanja, delavnice

Predavanje: Žiga Šmit, ARHEOMETRIČNE METODE S PROTONSKIMI ŽARKI

Četrtek, 23. novembra 2017, ob 17. uri, Muzejska

Z žarkom protonov iz elektrostatičnega pospeševalnika lahko na predmetih opravimo analizo kemijske sestave: protoni vzbujajo v atomih značilne rentgenske žarke, v lahkih atomih pa sprožamo tudi jedrske reakcije, pri katerih se izsevajo žarki gama. Protoni na predmetih ne povzročajo poškodb, analitska metoda pa je tudi praktična, saj lahko protonski žarek spravimo na prosto skozi tanko okence, kar poenostavi rokovanje s predmeti.  Z analizo zajamemo veliko število elementov, zato je metoda zelo primerna za analizo stekla iz različnih zgodovinskih obdobij, prav tako lahko analiziramo tudi drage kamne in v nekaterih primerih določimo njihov izvor.  Določamo lahko tudi sestavo kovin in kovinskih zlitin, kar nas vodi do  zanimivih raziskav v numizmatiki. Z žarkom majhne jakosti lahko poiščemo tudi sestavo kovinskih pigmentov na slikah in papirju.

Predava prof. dr. Žiga Šmit s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Instituta »Jožef Stefan«.

Predavanje poteka ob razstavi PRETEKLOST POD MIKROSKOPOM. Naravoslovne raziskave v muzeju.

Brezplačno.

NOČ IMA SVOJO MOČ: Z LUČKAMI PO MUZEJU, družinska dogodivščina

Sobota, 18. novembra 2017, ob 18. uri, Metelkova

Dogodivščina je razprodana, prav tako so zapolnjeni vsi dodatni termini do konca leta 2017. Sprejemamo prijave za termine v letu 2018:
27. 1. 2018 ob 18. uri na Metelkovi,
17. 2. 2018 ob 18. uri na Muzejski,
17. 3. 2018 ob 18. uri na Metelkovi.

Ob jesenskih popoldnevih, ko se nad mesto spusti mrak, vas vabimo na muzejsko pustolovščino. Čaka vas pestro doživetje, začinjeno s ščepcem vragolij, veliko interaktivnosti in dobre volje. Kaj se zgodi, ko se luči v muzejskih dvoranah ugasnejo? Ali predmeti oživijo? Kakšne zgodbe nam lahko razkrijejo? Pridite v muzej, kot ga še niste doživeli, in odkrijte preteklost z nami!

Cena družinske dogodivščine je 6 EUR za družino, za imetnike letne družinske karte je ogled brezplačen. Trajanje programa: 60 minut. Obvezne prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. oz. 051 384 888.

Muzejska premiera: Mateja Kos, PRETEKLOST POD MIKROSKOPOM. Naravoslovne raziskave v muzeju

Nedelja, 12. novembra 2017, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije, Muzejska 

Vljudno vas vabimo na premierni vodeni ogled razstave PRETEKLOST POD MIKROSKOPOM. Naravoslovne raziskave v muzejuVodi soavtorica razstave in vodja razstavnega projekta dr. Mateja Kos.
 
Muzejska premiera je prvi vodeni ogled razstave, ki poleg klasičnega vodstva po razstavi ponuja tudi možnost poglobljenega pogovora in prijetnega klepeta z avtorji razstave.
 
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.
 

Delavnica za otroke PRETEKLOST POD MIKROSKOPOM – RAZREŠIMO ZNANSTVENI PROBLEM

Sobota, 11. novembra 2017, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije, Muzejska 

Obleci belo haljo, vzemi kovček in odkrij, kakšna vprašanja se raziskovalcem porajajo pri preučevanju muzejskih predmetov. V muzejski aktovki te čaka polno nalog. Čemu služita lakmusov papir in raztopina, kaj bomo preverjali z UV svetlobo in steklom, zakaj nas bo na razstavi pričakal model topa in ali bomo uspešno prestali test barvne slepote?
 
Trajanje: 90 minut. Cena: 5,5 €. Delavnica je primerna za otroke od 6. do 11. leta. Obvezne prijave od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na 051 384 888 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Število mest je omejeno.
 
 

 

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: Branko Kerman, KELTI SO TÜDI TÜ

Torek, 7. novembra 2017, ob 18. uri, Metelkova

Avtor razstave Kelti so tüdi tü bo predstavil obdobje mlajše železne dobe (latensko obdobje), ki so ga posebej zaznamovali Kelti. Nova odkritja kažejo, da je bil naš prostor zelo povezan s keltskim svetom v panonskem in širšem srednjeevropskem prostoru. Keltski prebivalci v Prekmurju so se preživljali s poljedelstvom in živinorejo. Pomembno vlogo med obrtnimi dejavnosti, poleg tkalstva in kovaštva, je imelo lončarstvo. Med preprostimi prebivalci pa so bili pokopani tudi bojevniki, kar kaže na razslojenost in hkrati vojaško naravnanost družbe.

Brezplačno.

Mesečni program za oktober 2017

Program vseh dogodkov, ki bodo v Narodnem muzeju Slovenije na sporedu septembra 2017, lahko prelistate tukaj (pdf).

Demonstracije KEMIJSKIH POIZKUSOV na razstavi PRETEKLOST POD MIKROSKOPOM

Sobota, 4. novembra 2017, ob 11. uri, Muzejska

Vljudno vas vabimo na demonstracije kemijskih poizkusov na razstavi PRETEKLOST POD MIKROSKOPOM. Naravoslovne raziskave v muzeju. Demonstracije izvaja dr. Eva Menart, konservatorka-restavratorka v Narodnem muzeju Slovenije.

Vstopnina po ceniku, za udeležbo ni doplačila. 

A, B, C – MUZEJSKA MALA ŠOLA, celodnevna delavnica za otroke

Četrtek, 2. novembra 2017, od 8. do 16. ure, Muzejska

Spoznajte muzejske poklice in dejavnosti! Pokukali bomo v skrbno varovan muzejski depo, obiskali konservatorsko-restavratorsko delavnico, kjer bomo tudi sami reševali kulturno dediščino, kot kustosi pedagogi se bomo naučili skrivnosti uspešnega vodenja po razstavi, v oddelku za odnose z javnostmi pa bomo lahko svoje vtise spremenili v sporočilo za javnost. Seveda bomo obiskali tudi direktorico. 
 
Delavnica je namenjena otrokom od 8. leta dalje. Informacije in prijave (do četrtka, 26. oktobra 2017): Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 051 384 888. Število mest je omejeno. Cena: 30 EUR za otroka, za kosilo bo poskrbljeno.
 

Vodeni ogled DRAGOCENOSTI Narodnega muzeja Slovenije

Nedelja, 29. oktobra 2017, ob 11. uri, Muzejska

Na vodenem ogledu bomo spoznali najpomembnejše predmete na stalnih arheoloških razstavah v Narodnem muzeju Slovenije.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Stran 6 od 99