Occasional Exhibitions

IDENTITY DRESS 2015. Mednarodna razstava modnega oblikovanja

There are no translations available.

Na ogled od 20. novembra 2015 do 10. januarja 2016 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Kreativni eksperiment IDENTITY DRESS odkriva možnosti oblikovalskega izražanja, ko je to omejeno s striktno definirano formo. Že tretje leto zapored postavlja izziv mednarodnemu naboru izrazito ekspresivnih domačih in tujih modnih ustvarjalcev. Vsak sodelujoči oblikovalec, naj bo mladi up ali pa uveljavljeno ime, na podlagi istega kroja ustvari obleko, ki ga označuje. 

Idejni vodji in kuratorja projekta sta Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak.

Foto: Jože Svetičič

Read more...

BELO ZLATO IN ZLATA VREDNA MALA ČRNA

There are no translations available.

Na ogled od 20. januarja do 6. marca 2016 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Mala črna obleka (little black dress ali la petite robe noire) je preprosta črna obleka brez posebnega okrasja, primerna za najrazličnejše priložnosti. Je ena redkih legendarnih kosov ženske garderobe, ki ni nikoli iz mode. 
 
Študentke oblikovanja oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so pod mentorstvom prof. Almire Sadar oblikovale kolekcijo sodobnih malih črnih oblek, ki so nastale z reciklažo črne preje, ki jo je podaril Narodni muzej Slovenije. Pri oblikovanju in izdelavi oblačil so uporabile različne ročne in strojne tekstilne tehnike: pletenje, kvačkanje, tkanje, strojno šivanje čipke, prepletanje, vezenje … Črna preja, ki je bila uporabljena za postavitev razstave Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, je študentkam pomenila oblikovalski izziv in jim omogočila izvedbo projekta, ki simbolno povezuje obe razstavi.
 
Foto: Peter Giodani
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Read more...

THE SECRET OF THE LODGE. Freemasonry in Slovenia

Temporary exhibition
Open from 28 February to 14 May 2017 at the National Museum of Slovenia – Prešernova
Extended until 28 May 2017
 
This exhibition displays the material and spiritual heritage of the Freemasonry on the 300th anniversary of the foundation of the Grand Lodge of England. Through tolerance and the promotion of other principal values, guided by the universal ethics of human equality, the fraternity fostered dialogue between different worldviews, thereby bridging social, national, ideological, and other conflicts. Nonetheless, its activity upset various religious and secular circles and, in particular, monopolistic ideologies.
 
Read more...

ZLATI PRAH. 25. obletnica monetarne samostojnosti Slovenije

There are no translations available.

Na ogled od 17. novembra 2016 do 8. februarja 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Pred petindvajsetimi leti je Slovenija stopila na pot svoje samostojnosti, ki jo je na samem začetku posula z zlatim prahom – slovenskim tolarjem. Z lastnim denarjem je izrazila svojo ekonomsko in gospodarsko neodvisnost, z oblikovanimi bankovci in kovanci pa ji je nadela tudi izvirno podobo.
 
Prvič v zgodovini je imela Slovenija kot samostojna država svoje lastno plačilno sredstvo. Avtorji in motivi na bankovcih so bili skrbno izbrani. Upodobljeni so pomembni ljudje, ki predstavljajo nacionalni zaklad. Slovenski tolar kot samostojna valuta je v svojem kratkem obdobju prinesel neizbrisen pečat v izgradnji narodove zavesti.
 
Read more...

ARCHAEOMUSICA. The Sounds and Music of Ancient Europe

Temporary exhibition
Open from 12 June to 24 September 2017 at the National Museum of Slovenia – Prešernova
 
A Touring Multimedia Exhibition and Performance Programme
Created by the European Music Archaeology Project
 
The exhibition ARCHÆOMUSICA explores the music From the Paleolithic period to the Iron Age, from the great classical civilizations to the Middle Ages and beyond.
 
Read more...

Page 10 of 29