NAKIT - ZVESTI ČLOVEKOV SPREMLJEVALEC

Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije Prešernova, od 1. do 31. decembra 2010

scan0001Prišel je čas praznovanj in obdarovanj. Eno izmed najlepših in najdragocenejših daril je gotovo nakit. Že od prazgodovine spada med človekove spremljevalce kot amulet, okras, znamenje prestiža in moči. Ta uporabni in simbolni predmet služi kot spomin na pomembne prelomnice v življenju, kot so krst, matura, zaroka, poroka . V davnih časih je bil predvsem domena elite, so si pa tudi preprostejši sloji znali popestriti svoja oblačila s preprostim okrasjem. Ločimo telesni in oblačilni nakit.

Tudi v Narodnem muzeju Slovenije hranimo kar nekaj lepih primerkov nakita, tako na Arheološkem oddelku kot tudi na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost. S pomočjo muzejskega kolega Tomaža Lazarja smo izbrali nekaj kosov nakita, ki večinoma sodijo v 19. stoletje. Barvita pasna spona, igla za klobuk, zapestnica z bazarja v Indiji, uhani iz Bosne in pozlačen glavnik z imitacijo diamantov bodo v vitrini poživili knjižno gradivo. V naši prodajalni lahko najdete tudi nakit, ki so ga izdelali po starih predlogah: take so npr. ptica z Ajdne nad Potoki in zaponke romanskih staroselcev v obliki živali.

Naj vam ob tej priložnosti zaželimo zlato leto 2011, prepredeno s srebrnimi viticami!

Avtorica: Urša Pajk, Narodni muzej Slovenije

Vitrina bo na ogled v odpiralnem času knjižnice.

Fotografija: Antična zapestnica z zoomorfnimi zaključki, (4. stoletje pred Kristusom) (vir: Carlo Carducci; Ori e argenti dell'Italia antica / testo di CarloCarducci, Milano, 1962)

Добро пожаловать в мой дом, Грашан-шао.

Я "Моя жизнь" не мог победить и заставить его вернуть мне Эйру и не сумел уговорить его отказаться от нашей сделки, однако мне удалось добиться от "Сила мысли. Используйте свой разум себе во благо" Властелина обещания, что он даст тебе отсрочку на несколько лет.

Рагма сбегал "Фигурки из соленого теста" в соседнюю комнату и вернулся с предметом, отдаленно напоминавшим лампу, воткнул "Дневники Стефана. Потрошитель" ее в розетку и навел на гнусное растение.

Это просто варварство,-сказал Римо, обращаясь к своему спутнику.

Старик, живущий дальше по дороге, "Время действовать. Как сделать мир лучше, используя силу социальных медиа" у себя во дворе срезал с дерева омелу тонким, сверкающим серпом.

Хозяйка Северного Ветра предпочитает "Самые верные карточные гадания и расклады" ввозить лимоны, а не устраивать у себя тропики.