TA NEŽNI ČAS OTROŠTVA

Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije Prešernova, od 1. do 31. januarja 2011

igraceKo obujamo spomine na otroštvo, se nam včasih zasolzi oko. Nekatera podstrešja ali večje kleti skrivajo nemalo predmetov, ki nam lahko pričarajo stare dobre čase. Se spomnite kdaj ste dobili prvo žogo, medvedka, karte, kocke, sestavljanko, knjigo? Se še kdaj usedete na gugalnico, narišete ristanc ali splezate na drevo? Tokrat smo se spomnili na ta nežni čas otroštva. S starimi otroškimi revijami, knjigami, katalogi in predmeti vam poskušamo pričarati otroški svet, poln domišljije.
Otroci so bili (in bodo) ustvarjalni in domiselni. Znali so si izrezati vrbovo piščalko, poiskati posebne kamne, narediti punčko iz ličkanja, fračo ipd. Vse to znajo tudi današnji otroci, čeprav že veliko predšolskih otrok navadne igrače zamenja za računalnik in vse kar je povezano z njim.
Igre so se vedno delile na dekliške in fantovske. Deklice so se rade igrale s punčkami, medvedki. Njihovo igranje je bilo povezano z vlogo materinstva, gospodinje in dame. V dekliški otroški sobi so se zato znašli vozički, hiše za punčke, mali čajni servisi, oprema za trgovinico, glavnički, ogledala ipd. Fantje so imeli radi bojne igre s fračami, pihalniki sabljami, puškami, loki, meči, kamenčki, figuricami vojakov, konjenikov ipd... Na veliko fantovskih iger pa je od leta 1893 vplival sloviti Karl May s pustolovskim delom -Vinetou. Seveda pa so se fantom včasih pridružila tudi bolj divjaška in pogumna dekleta. Družabne igre kot so Črni Peter, Tombola, Človek ne jezi se, pa se niso delila na spol in ne na starost. Ob kislem vremenu, noricah ali zimskem mrazu so kratkočasile staro in mlado.
V Narodnem muzeju Slovenije hranimo igrače, tako na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost, kot tudi na Arheološkem oddelku. Od starejših igrač bi omenila koščeni punčki iz Emone in konjička na koleščkih iz žgane gline (6. st. pr. n. št.). Od mlajših pa se po naših depojih >skriva< veliko medvedkov, punčk, kock, vrtavk, vojakov in družabnih iger. Za tokratno vitrino meseca pa smo izbrali punčko, fantka, konjenika, Tombolo in za nekatere manj znano francosko igro s kartami imenovano Bezik (originalno bezique).
Naj si za konec izposodimo besede Jerneja Andrejke iz njegovih spominov na mlada leta (l. 1934):>. sem se pridružil drugim vaškim in domačim otrokom, s katerimi smo gradili hiše in gradove iz peska in blata, postavljali mline ob potočkih, lovili rake, iskali ptičja gnezda, klestili in obirali domače in tuje sadje, vabili murenčke iz toplih zemeljskih luknjic.. Pozimi smo privlekli sani iz podstrešja, nataknili stare krevse na noge in hajdi sankat v sami srajčici.< Ker je zimski čas, naj vam zaželim obilo sankanja drsanja, smučanja ali potepanja po snežnih poljanah!

Zahvala: Nataši Nemeček za čiščenje in pripravo gradiva ter Tomažu Lazarju za izbor igrač.

Avtorica: Urša Pajk, Narodni muzej Slovenije

Vitrina je na ogled v odpiralnem času knjižnice.

Fotografija: Naslovnica revije Angeljček - otrokom učitelj in prijatelj, izdal Anton Kržič v Ljubljani 1891, tiskala Katoliška Tiskarna.