Grad Snežniksneznik
Kozarišče 67
1386 Stari trg pri Ložu
Notranjska, južna Slovenija

Tel.: +386 01 705 78 14
E-pošta:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
 

Romantični grad Snežnik na Notranjskem je eden od dveh v Sloveniji z ohranjenimi avtentičnimi interierji. 

Preberi več ...

Na bližnji strateški točki ob robu Loške doline je stala že rimska postojanka. Prvič se gospodje Snežniški omenjajo v 13. stoletju. Grad je bil v poznejših stoletjih v lasti uglednih kranjskih plemiških družin Lamberg, Scheyer, Raumschissl, Eggenberg, Auersperg (Turjaških) in Lichtenberg; v 17. stoletju je bil pomembno upravno središče tega dela Notranjske. Prvotna utrjena postojanka je s pozidavami dobila renesančne in baročne stavbne prvine, ohranjeni so še lepi tramovni stropi. Sedanja grajska podoba s predzidjem in stolpi je iz 2. polovice 19. stoletja, potem ko ga je skupaj z obsežnimi gozdovi leta 1853 kupila in kot poletno in lovsko rezidenco temeljito obnovila nemška družina saških knezov Schönburg-Waldenburg. Leta 1867 je postal knez pokrovitelj prve kranjske slovenske gozdarske šole, parna žaga je spodbudila začetek lesne industrije v dolini, odstrel redkih živali v gozdovih pa je bil prepovedan. Do konca 2. svetovne vojne je vzorno vodeno posestvo (zadnji oskrbnik Leon Schauta) dajalo priložnost za zaslužek številnim domačinom.

Sprehod skozi štiri grajske etaže nam pričara vzdušje izpred stotih in več let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. stoletja. Saloni in spalnice knezov Hermana in Ulrika pa kneginje Ane ter sobe za goste so urejeni prijetno in udobno, s številnimi historističnimi sedežnimi garniturami s prvotnim oblazinjenjem in ornamentiranimi pečmi. Stene krasijo družinski portreti, stare fotografije in grafike. Posebnost je soba v egipčanskem slogu iz začetka 20. stoletja. K domačemu vzdušju nekdanjega počitniškega bivališča prispevajo klavir, biljard in drobna oprema. Sčasoma se je v gradu nabralo precej lovskih trofej, na primer več kot sto let star nagačen medved. V spodnji veži so vzidani rimski nagrobniki, na steni je velik bakrorezni zemljevid dežele Kranjske iz leta 1744; dragocen je ornamentalni usnjeni antependij iz 17. stoletja iz sosednje cerkve v Šmarati. Prostori v predzidju so namenjeni občasnim razstavam, v pritličju pa je poročna dvorana. Zunaj pod gankom visi drevak, s kakršnim so se domačini vozili po poplavljenih travnikih.

Beli grad, ki se tiho zrcali v izvirski vodi ribnika z racami mlakaricami, kleni in potočnimi postrvmi, je obdan z velikim parkom z drevoredi in jasami. Na eni izmed njih na sprehodu v prijetnem poletnem hladu naletimo na kip boginje lova Diane. Okolica je očarljiva v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko se nad zaledenele travnike spustijo skrivnostne meglice. Mimo gradu sta speljani evropska pešpot E6 in pohodniška Krpanova pot. Pokrajina vabi h kolesarjenju in ježi, nedaleč je Križna jama.

Dandanes je grad na obronkih obsežnih jelovo-bukovih gozdov oddaljen od hrupnih prometnic in idealno izhodišče za izlete po prelepem kraškem svetu. Od tod se širijo gozdovi na jug vse do slikovite soimenjakinje gore Snežnik blizu hrvaške meje in na vzhod, kjer se s kočevskimi gozdovi zlivajo v enega zadnjih velikih evropskih gozdnih kompleksov. Enkratno naravno okolje je dom raznovrstnim rastlinam in živalim, medvedom, divjim prašičem, volkovom in risom, pa pticam, mali divjadi, srnjadi in jelenjadi.

 

URNIK

 • Poletni urnik (od aprila do septembra)
  Ogledi vsak dan od 10. do 19. ure (grajska vrata se odprejo vsako polno uro; zadnji ogled se začne ob 18. uri).
 • Zimski urnik (od oktobra do marca)
  Ogledi vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 10. do 17. ure (grajska vrata se odprejo vsako polno uro; zadnji ogled se začne ob 16. uri).

  Vsako polno uro vas bo sprejel grajski vodnik, saj so ogledi mogoči samo v njegovem spremstvu.
  Za organizirane skupine nad 10 oseb so potrebne predhodne prijave na tel. 01/705 78 14.
  V času porok ogled za organizirane skupine ni mogoč.
   
 • Zaprto 1. januarja, 1. novembra in 25. decembra.​

KAKO DO TJA

 • Iz Ljubljane (69 km) ali Postojne (43 km) po avtocesti A1 (E61, E70), izvoz Unec, skozi Rakek, Cerknico, Stari trg pri Ložu (kažipoti za grad Snežnik so ob avtocesti, na Bloški Polici, v Pudobu in Kozariščah)
 • Iz Ilirske Bistrice 50 km po makadamski cesti skozi gozdove prek Sviščakov
 • Iz Babnega Polja (pred Starim trgom zavijete levo)

vozički je dostop mogoč le v grajsko pritličje in park.
Fotografiranje in snemanje v gradu ni dovoljeno.
Prepovedan je vstop psom in vnos velikih torb.

MUZEJSKA TRGOVINA
Nudi domače izdelke in spominke iz Loške doline ter publikacije in spominke Narodnega muzeja Slovenije in drugih slovenskih muzejev.

PARKIRANJE
Brezplačno, za avtomobile in avtobuse, 100 m od gradu.

PARK
Prost vstop (s psi na povodcu, kopanje v ribniku in potoku ni dovoljeno).

 


 

CENIK
Odrasli 5 €
Upokojenci, študentje, dijaki (z dokazili) in osnovnošolci 3 €
Družine 12 €
Organizirane skupine nad 10 oseb
Odrasli 4 €
Upokojenci, študentje, dijaki (z dokazili) in osnovnošolci 2,5 €

Prost vstop za predšolske otroke, invalide in spremljevalce invalidov, člane Slovenskega muzejskega društva in ICOM-a ter novinarje (z dokazili).

Preverite možnosti za cenejši nakup vstopnice!


DOGODKI NA GRADU SNEŽNIK
 

Pretekli dogodki

Preberi več ...

 

Prisrčno vabljeni v starodavni grad v prelepi naravi, ki nudi prijetno
in poučno razvedrilo za ves dan.


POROKE NA GRADU SNEŽNIK

Preberi več ...


»DA« NA GRADU SNEŽNIK
PorocnaSoba
Veseli nas, da sta se odločila enega najpomembnejših korakov v svojem življenju narediti prav pri nas, na gradu Snežnik, kjer bomo storili vse, da bi bil vajin poročni obred enkraten in nepozaben.

Za svoj »da« bi si težko izbrala bolj romantičen kraj od gradu Snežnik. Mogočen in pred kratkim skrbno obnovljen se zamaknjeno ogleduje v jezercu, obdanem s prelepim parkom v naročju gozdov, ki ga objemajo, kolikor daleč seže oko. Beli grad nam šepetaje pripoveduje davne zgodbe izpred stotih in več let, ko je živel resnično življenje knezov, princev in princes. V gradu se poleg muzejske dejavnosti odvijajo tudi spremljevalne prireditve kulturnega značaja, kot so literarni večeri, komorni koncerti, umetniške razstave, lutkovne predstave in civilni poročni obredi.

Osrednji grajski prostor je poročna soba, v kateri se lahko slovesnega dogodka udeleži do 70 oseb. V trenutkih vznemirljivega pričakovanja, preden nevesta in ženin postaneta zakonca, je ta nekoč večerni družabni prostor na voljo le vama in vajinim gostom. V primeru večjega števila gostov ali na vajino željo je poroka mogoča tudi zunaj, v idiličnem parku z gradom v ozadju. Za uporabo prostora zunaj gradu je treba predhodno pridobiti soglasje upravljavca, Narodnega muzeja Slovenije. Prošnjo za soglasje si lahko natisneta tukaj (pdf, 32 KB). Seveda pa je prvi korak v vsakem primeru prijava poroke na matičnem uradu Upravne enote Cerknica (tel. 01/707 13 00; www.upravneenote.gov.si/cerknica/).

Čestitamo vama za eno vajinih najpomembnejših odločitev in voščimo dolgo in srečno družinsko življenje. Naša iskrena želja je, da vama pristna dediščina preteklih stoletij pričara romantične sanje, idilični prizori pa dajo novega ustvarjalnega zagona v sodobnih življenjskih izzivih.

Ker je grad Snežnik muzej s častitljivo zgodovino, si vsi močno želimo, da je temu primeren tudi spoštljiv odnos do njegove vsebine in okolice. Zato vaju prosimo, da tudi svoje goste seznanita z grajskim hišnim redom, kar bo samo še dopolnilo slovesno podobo vajinega poročnega dne.

 • Razigrano in veselo razpoloženje svatov naj ob vstopu v grad postane slovesno. Glasbena spremljava naj počaka do takrat, ko bosta kot mladoporočenca prihajala z gradu na dvorišče.
 • Da bodo spomini na ta dogodek ostali še dolgo živi, ga lahko fotograf ali snemalec nevsiljivo ovekoveči, vendar v času, ki vama je odmerjen, in tako, da ni moteče za potek uradnega poročnega obreda.
 • Po končani slovesnosti se v grajskih prostorih ni dovoljeno zadrževati, ateljejsko fotografirati in točiti s seboj prinesenih pijač. Svatje naj s posipanjem z rižem ali cvetjem počakajo vse dotlej, dokler ne prideta na dvorišče ali v park.
 • Za postanek in slovesno zdravico lahko po vnaprejšnjem dogovoru in sklenitvi najemne pogodbe uporabita grajsko klet, grajsko teraso ali dvorišče ali katero izmed gradu pripadajočih zelenic. Za postrežbo lahko najameta katerega koli ponudnika gostinskih storitev.
 • V času dogovorjenega in vnaprej rezerviranega postanka v grajski okolici si fotograf lahko vzame čas, da vaju in goste pripravi za najlepše posnetke, glasbeniki pa popestrijo veselo vzdušje z glasbo.
 • V času priprav na fotografiranje lahko po predhodnem dogovoru svatom omogočita ogled gradu.
 • Uporaba pirotehničnih sredstev na območju gradu Snežnik ni dovoljena.

Verjetno prav zato, ker grad Snežnik stoji zunaj prometnega vrveža urbanih središč, navidezno zamaknjen vase in v zeleno bogastvo prostranih snežniških gozdov, navdihuje življenje slehernega obiskovalca, ki mu pristna dediščina preteklih stoletij pričara romantične spomine, idilični prizori pa dajo novega ustvarjalnega zagona v sodobnih življenjskih izzivih. Naša iskrena želja je, da to občutita tudi vidva, draga nevesta in ženin, ki sta izbrala ravno ta kraj za prvi korak v novo skupno življenje: naj vama in vajinim najdražjim ostane v lepem in nepozabnem spominu. Iskreno vama čestitamo k odločitvi in želimo srečen zakon!

Spremljevalna ponudba:

 • Gostišče Mlakar. V gostišču v Markovcu pripravijo catering, poročno kosilo ali večerjo. Informacije: g. Miha Mlakar, gsm 041 582 081, tel. 01/705 83 47, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
 • Društvo žena in deklet na podeželju »Ostrnice« Loška dolina. Članice društva nudijo pripravo in pogostitev z domačimi dobrotami. Informacije: ga. Anita Mlakar, gsm 031 664 922, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ter ga. Ana Zakrajšek, gsm 041 277 969, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
 • Društvo ljubiteljev narave, konj in tradicije Lovrenc. Društvo nudi v okolici gradu organizacijo srednjeveške poroke s spremstvom vitezov in konjenikov. Informacije: g. Marko Gorše, gsm 041 536 949, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
POVEZAVE