Predavanji Wudang mojstra Yuana Limina

Ponedeljek in torek, 29. in 30. aprila 2019, Metelkova

Vljudno vas vabimo na predavanji daoističnega mojstra Yuana Limina, ki potekata v okviru seminarja Wudang kung fu-ja. Mojster bo na predavanjih predstavil daoistično misel, ki prežema kitajsko kulturno preteklost in sedanjost.
 
Spored predavanj:
  • Ponedeljek, 29. aprila 2019, ob 19.30: Qingjing Jing 清静经 – Klasik o jasnosti in miru
  • Torek, 30. aprila 2019, 19.30: Daoistični odnos do zdravega načina življenja
29. 4. ob 19.30: Qingjing Jing 清静经 – Klasik o jasnosti in miru
Besedilo je delo neznanega daoista, nastalo v času dinastije Tang. Avtor črpa iz dela Dao De Jing 道德經 in različnih budističnih tekstov, še posebej Srčne sutre mahajana budizma. Namenjeno je bilo predvsem tistim, ki so stopili na daoistično duhovno pot, da bi presegli stanje želja in prakticirali čistost in jasnost. Besedilo svetuje, naj z opazovanjem sebe, drugih in uma spoznamo, da nič od tega ni resnično. S tovrstno prakso naj bi dosegli stanje praznine …
»Veliki Dao nima oblike: vodi nas naprej in prebuja Nebo in Zemljo. Veliki Dao nima čustev: regulira tok sonca in lune. Veliki Dao nima imena: se poraja in hrani nešteto bitij. Ne poznam njegovega imena, zato ga imenujem Dao.«
 
30. 4. ob 19.30: Daoistični odnos do zdravega načina življenja
Daoistična misel poudarja skladnost z naravo in naravnim. Glede na to postavko tudi definira zdravje kot naravno stanje, ko življenjska energija nemoteno teče, ni nobenih blokad … Kako pa to dosega? Tradicionalna kitajska medicina, qigong, različne fizične, energetske in dihalne tehnike – vse to ima temelj v daoističnem pojmovanju človeka.
 
Predavanji bosta v kitajskem jeziku in tolmačeni v slovenščino ter angleščino.
Dogodka organizirata zasebni zavod QI LAB in Slovenski daoistični tempelj Najvišje harmonije v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije.
 
Brezplačno.

V času, ko bodo dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije razstavljene v Narodnem muzeju v Pekingu in v Muzeju lepih umetnosti Qujiang v Xi'anu, bo kitajski daoistični mojster Yuan Limin v Sloveniji vodil seminar Wudang kung fuja in imel dve predavanji v muzejski stavbi na Metelkovi.
Mojster prihaja iz pogorja Wudang (Hubei), kjer je še danes pomembno religiozno središče: številni daoistični templji so kot enoten kompleks vpisani v razvid svetovne kulturne dediščine pod zaščito UNESCA. Večina stavb je dobila današnjo podobo ravno v času dinastije Ming (dragocenosti grobnice cesarja Wanlija iz te dinastije smo si v Narodnem muzeju Slovenije na razstavi Zlato kitajskih cesarjev lahko ogledovali vse do sredine februarja). 
Daoistična misel je od nekdaj prežemala kitajsko družbo. Temeljno besedilo je Dao De Jing (Pot kreposti in vrline), ki jo je Lao Zi, kitajski filozof, ki je živel v 6. stol. p. n. št., zapisal v templju v Louguantai-ju, okrog 70 km oddaljenem od Xi'ana.
Iz njega je črpal navdih neznani avtor, ko je zapisoval Qingjing Jing 清静经 – Klasik o jasnosti in miru, ki ga bo mojster predstavil in interpretiral na predavanju 29. aprila v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.
Na drugem predavanju, 30. aprila, bo mojster spregovoril o daoističnem pogledu na zdravje.