Huiquin Wang: SVILNA POT. Od Marca Pola do Hallersteina

Na ogled od 1. oktobra 2018 do 15. februarja 2019 v Narodnem muzeju Slovenije 
 
Ustvarjanje Huiqin Wang, priznane umetnice tako na Kitajskem kot v Sloveniji, sega na različna področja, posebej pa poudarjamo njeno delo avtorice in ilustratorke treh knjig o Svilni poti, o astronomu Hallersteinu, slikarju Castiglioneju in Marcu Polu. Ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev si lahko ogledamo tudi njena dela in tako povežemo obe kulturi, oba svetova.
 
 
 
 
 
 
Ko razmišljamo o ogromnih prostranstvih, ki tako geografsko kot kulturno ločujejo Slovenijo in Kitajsko, se nam zdi, kot da gre za dva med seboj ločena svetova, razlike med njima pa so tolikšne, da jih je težko premostiti. Vendarle Kitajska ni tako daljna in neznana, kot se zdi na prvi pogled. Svilna pot, katere krak se je končal v Benetkah, je tudi na ozemlje sedanje Slovenije prinašala čudovite tkanine in dragocene posode. Povezave so torej bile, pa čeprav so bile drugačne od današnjih. 
 

Razdalje med deželama, ki so fizične ali duhovne, lahko premostimo, in to na različne načine. Že v zgodovini so jih premoščali naši sonarodnjaki, med katerimi je gotovo najbolj znan astronom Hallerstein. Precej pozneje se je tam na svoji poti okoli sveta ustavila Alma Karlin in slikovito opisala svoja doživetja. Artefakte iz Kitajske so zbirali mnogi, največja in najbolj poznana pa je Skuškova zbirka, ki je danes v Slovenskem etnografskem muzeju. 
 
Najlažje pa se različni svetovi povežejo z umetnostjo. Slikarka Huiqin Wang je prav na ta način zavezala rdečo nit, ki povezuje naš svet z njenim. Pravzaprav sta danes njena oba svetova in prav ta preplet omogoča, da se jima najprej približamo, nato pa ju spoznamo v vseh njunih razlikah in podobnostih. 

 

 

 

 

 

 

Huiquin Wang: Kitajska situla, 2018