Pedagoški programi ob občasnih razstavah

 

PRETEKLOST POD MIKROSKOPOM. Naravoslovne raziskave v muzeju (na ogled od 25. oktobra 2017 do 30. aprila 2018 v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski)

RAZREŠIMO ZNANSTVENI PROBLEM! (raziskovalna pustolovščina s poudarkom na predmetu naravoslovje) 4R+
Trajanje: 60 minut
Cena: 4 EUR
Mlajše nadobudneže vabimo na znanstveno misijo poizkusov in odkrivanja muzejskih predmetov! Učenci bodo ob izjemnih artefaktih spoznavali naravoslovne metode, s katerimi si pri svojem delu pomagajo muzejski strokovnjaki. S samostojnim delom bodo razrešili zastavljeno raziskovalno vprašanje. Pri tem si bodo pomagali z uporabo rentgenskih posnetkov, lupe, mikroskopa in UV-svetlobe, ugotavljali bodo trdoto materialov in sestavo snovi. Spoznali bodo, čemu služi lakmusov papir, iz koliko delov je bil sestavljen najstarejši top na Slovenskem, iz česa so si koliščarji izdelali svoja oblačila in ali se je v zaprtem loncu res skrival zaklad.
Učitelje prosimo za aktivno udeležbo na programu. Izbirate lahko med dvema vsebinskima poudarkoma pri pouku naravoslovja: svetloba ali snovi. Po dogovoru organiziramo tudi vodeni pogled s poudarkom na družboslovju in muzejskih predmetih.
 
UPORABNA FIZIKA (učna ura s poudarkom na učnem predmetu fizika, možnost delovnih listov) 7R+, SŠ
Trajanje: 60 minut
Cena: 4 EUR
 
Na muzejski razstavi bomo predstavili fizikalne pojave, kot so svetloba, mehanika in fizika delcev, čemur bo sledilo samostojno laboratorijsko delo po načelu "naredim, torej razumem". Udeleženci bodo nato z vodnikovo pomočjo povezali fizikalne lastnosti snovi z ustrezno raziskovalno metodo in razstavljenim muzejskim predmetom ter ugotovili uporabnost naravoslovnih raziskovalnih metod v humanistiki.
 
NAJBOLJ VROČE NOVICE IZ ZGODOVINE (interaktivni vodeni ogled s poudarkom na predmetu zgodovina) 7R+, SŠ
Trajanje: 60 minut
Cena 4 EUR
 
Muzejska razstava predstavlja raziskovalno delo v muzejih: kako kustosi določajo starost predmetov, morebitne ponaredke, izvor predmetov, tehnologijo izdelave ipd.? Ob izbranih predmetih, kot so neandertalčeva piščal, koliščarska preja, egipčanska mumija, rimski novčni zaklad, viteški oklep, najstarejši slovenski tiski in lobanja zadnega grofa Celjskega Ulrika II., bodo udeleženci spoznali uporabo naravoslovnih metod in nekatera osupljiva odkritja, ki odstirajo nov pogled na preteklost človeške zgodovine.
 

Informacije in najava obiska po telefonu 051 384 888 (od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro) ali elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .