POČITNICE V MUZEJU

Počitnice v muzeju? Zakaj pa ne!

Otroci, preživite počitnice nekoliko drugače, a nič manj pestro. Na voljo so vam različni počitniški programi:

 • Zimski in poletni Počitniški 3M – program treh muzejev na Metelkovi. Pri pripravi programa smo ustvarjalne sile združili Narodni muzej Slovenije, Muzej sodobne umetnosti – MSUM in Slovenski etnografski muzej z Lončarskim ateljejem SEM.
 • PovezujeM organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije, Moderna galerija, Mednarodni grafični likovni center, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodna galerija. Poteka v času poletnih počitnic.
POČITNIŠKI 3M. Program treh muzejev na Metelkovi!
 
Vabljeni na poletne počitniške tedne, na katerih muzeji na Metelkovi združujemo ustvarjalne sile in ponujamo pester program petdnevnih počitniških dejavnosti. Vsak dan v drugem muzeju bomo spoznavali umetnost, zgodovino, etnologijo, manjkalo pa ne bo niti dejavnosti na muzejski ploščadi.
Letošnja termina:
 • 8.–12. julij 2019 (prijave zbiramo do 28. junija)
 • 19.–23. avgust 2019 (prijave zbiramo do 9. avgusta)
PROGRAM
 • 1. dan: V Lončarskem ateljeju SEM se bomo letos pri igri v glini prepustili domišljiji in z njeno pomočjo oblikovali vse kar živi na dnu morja, plava in se vozi po njem. Kot pravi lončarji pa si bomo na vretenu izdelali tudi posodo, jo okrasili in pobarvali. Vse skupaj gre nato v lončarsko peč in domov za spomin.
 • 2. dan: V torek bomo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (NMS) pobegnili v srednji vek. Ob ogledu predmetov na razstavah bomo odkrivali zanimivosti tega dolgega obdobja ter posebno mesto namenili vitezom. Nadeli si bomo viteško opremo, potežkali meč ter se v umetnosti mečevanja preizkusili tudi sami. Manjkalo ne bo tudi ustvarjalnih delavnic: izdelali bomo leseni meč, odtisnili svoj grb ter se spoznali s srednjeveškimi igrami. Veselo bo!
 • 3. dan: V sredo se bomo dobili v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), ki ni navaden muzej! Ima velikanska vhodna vrata, poševne stene in blazine na tleh. Nekatere umetnine se gibajo, slike in kipi so nenavadnih oblik, na razstavi pa lahko najdemo zanimive umetniške instalacije! Sodobna umetnost vse obrne na glavo, želi se osvoboditi ustaljenih pravil in delovati svobodno in kreativno. Letošnja tema so igre brez meja, zato bo igra naše edino pravilo. Na delavnicah bomo po jutranji telovadbi, ogledu razstave in pogovoru o sodobni umetnosti, skupaj ustvarjali in animirali! 
 • 4. dan: V četrtek bo vrata odprl Slovenski etnografski muzej (SEM). 3Mčki se bomo prelevili v popotnike, raziskovalce in ustvarjalce. Med muzejskimi predmeti se bomo podali na vse celine sveta in ob zgodbah odkrivali življenje različnih ljudstev. Ali bo pot nevarna? Le kaj bomo vzeli s seboj na potovanje? Zagotovo se bomo pri pripravi na pot in na poti zabavali, ustvarjali ter izvedeli marsikaj zanimivega. Vse naše ustvarjanje bomo povezali z družabnimi igrami na prostem.
 • 5. dan: V petek se bomo na skupnem 3M dnevu družili in pripravljali razstave za zaključno prireditev, na katero bomo povabili starše in prijatelje.
Prijave za počitniški 3M so možne le za cel teden! Zbiramo jih do zapolnitve mest oz. do navedenega datuma.
Družili se bomo od ponedeljka do petka med 7.30 in 16.30 uro. Teden vključuje pet celodnevnih aktivnosti s kosilom. V primeru premajhnega števila prijav, počitniški teden odpade. Program je namenjen osnovnošolcem med 6. in 12. letom.
Cena tedenskega programa je 105 EUR.
Prijave in dodatne informacije:
Slovenski etnografski muzej
Sonja Kogej Rus: E. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. T. 031 728 955
Anja Koren Usenik: E. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  Mnenje staršev o 3M: "Fasciniran sem nad bogatostjo predstavljenih in otrokom podanih vsebin, od izdelovanja z glino do stop 
motion filmanja. To naša mlada družba potrebuje in mladi, otroci morajo biti sistematsko s temi vsebinami sezanjani, periodično
skozi celotno osnovno šolsko obdobje. Tako pridobjo vpogled v umetnosti, kulture, znanja, zgodovino in predvsem pridobijo na
širini pogleda na svet in jim tako organizirana druženja, pod vašim strokovnim vodstvom, pomagajo na poti odprtosti, kritičnega
razmišljanja in strpnosti. Vse to je nujen člen v mozaiku pridobivanja življenskih znanj, ki jih kot posamezniki potrebujejo in mi
kot družba moramo ohranjati in gojiti dalje. Hvala celotni ekipi!"
Radovan Sernec.


PovezujeM / TIVOLSKI USTVARJANI KROG

V času poletnih počitnic otroke vabimo na muzejski program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG).
Letošnja termina:
 • 8.–12. julij 2019
 • 26.–30. avgust 2019
Delavnice bodo potekale vsak dan v drugem muzeju. Na petdnevnih delavnicah bomo skozi igro, ustvarjanje in druženje na nekoliko drugačen način spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne. Delavnice so namenjene otrokom od 6. do 12. leta.
 
PROGRAM
 • Ponedeljek: V Muzeju novejše zgodovine Slovenije letošnje leto posvečamo fotografiji. Ogledali si bomo največji fotografski arhiv 20. stoletja v Republiki Sloveniji. Raziskovali bomo igro svetlobe in teme. Eksperimentirali bomo in razvijali svojo ustvarjalnost v tehnikah risanja in slikanja na svetlobi – izdelovali bomo starograme in kemograme. Odkrivali bomo, kako so včasih nastale fotografije, in ustvarjali cianotipije. Opazovali bomo svet skozi kamero obskuro in za konec izdelali senčno gledališče. Vmes se bomo v idiličnem okolju parka Tivoli igrali stare otroške igre.
 • Torek: V Narodni galeriji vas pričaka počitniški dan v stripu. Radi berete stripe? Ob razstavi stripov Alana Forda in stalni zbirki bomo raziskovali, kakšne so skupne lastnosti junakov, ki nastopajo v njih, in spoznavali značilnosti te likovne zvrsti. Z domišljijsko igro bomo odkrivali zgodbe galerijskih umetnin: upodobljenci so namreč pogosto zelo zgovorno naslikani, njihovi obrazi in kretnje nam sporočajo skrite misli in neizrečene besede. Na tablice v obliki oblačkov bomo s kredo zapisali, kaj razmišljajo ali se pogovarjajo osebe na izbranih slikah, tudi sami pa bomo ustvarili strip v velikem formatu.
 • Sreda: V MGLC in Švicariji nas čaka 33. grafični bienale! Velika razstava, ki se zgodi vsaki dve leti. Naše druženje bo zelo zabavno, saj je tema letošnjega bienala satira in humor! Pripovedovali si bomo vice, ki jih poznamo, in si 
  izmišljevali nove. Veste, kaj je mem? Ste vedeli, da izvira iz davnega leta 1976? Navdihnjeni z letošnjo temo bienala se bomo poglobili v sodobno obliko vizualnih vicev in jih bomo nadgradili s tehniko preprostega visokega tiska. V svoje roke nas bo vzel tudi naš prijazni gozd, ki domuje na Rožniku. Hm, morda pa srečamo kakšnega ježka, ta je letos maskota bienala.
 • Četrtek: V Narodnem muzeju Slovenije se bomo prelevili v detektive preteklosti. Urili se bomo v arheoloških izkopavanjih na muzejski zelenici ter izkopane predmete skrbno proučili. Spoznali bomo, kakšno pot prepotujejo od odkritja do muzejske vitrine, ter prisluhnili zgodbam, ki jih skrivajo v sebi. Sprehod skozi arheološko razstavo nam bo razkril marsikatero zanimivost. Preizkusili se bomo v klesanju v kamen, v voščene tablice zapisali znan latinski rek ter izdelali mozaične škatlice za naše zaklade. Seveda ne bo manjkalo zabave: igrali se bomo nenavadne antične družabne igre.
 • Petek: V Moderni galeriji (MG+, Cankarjeva 15) bomo potovali v osemdeseta leta – pisana, eksperimentalna, nepredvidljiva ... Na razstavi si bomo ogledali veliko talno sliko skupine Veš slikar svoj dolg, polno raznobarvnih vzorcev. Tako kot umetniška skupina bomo izdelali svojo prostorsko sliko iz najrazličnejših materialov in tehnik. Zato prinesite s seboj oblačila, ki se ne bojijo barv. Postopke ustvarjanja bomo sproti dokumentirali in tako mimogrede ustvarili živopisno eksperimentalno animacijo.  
Cena enega počitniškega tedna PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG je 120 EUR na otroka, prijave sprejemamo do zapolnitve mest na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 01 241 38 18. Poleg vstopnine, vodstva, varstva in materiala za ustvarjanje vključuje kosilo. Malico otroci prinesejo s seboj. 
Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Število otrok je omejeno na 15, če bo premalo prijav, počitniški teden odpade.
Prijavnico najdete na tej povezavi (PDF).