KAKO SO KRUHOJEDCI BREZ SKLEDE PRELISIČILI HUDIČA

Torek, 4. novembra 2008, ob 18. uri bo v Narodnem muzeju Slovenije Prešernova

Kuhanje v rekonstruiranih zgodnjesrednjeveških posodah (foto Andrej Pleterski)Predavanje dr. Andreja Pleterskega

Kaj, kako so kuhali in stregli običajni ljudje pred več kot 1000 leti? Najbolj množični arheološki ostanki so ravno ognjišča in kuhinjska lončenina. Predavatelj je zgradil model zgodnjesrednjeveške kuhinjske kulture z analizo jezikovnih in etnoloških virov, ki jih je soočil z arheološkimi viri in preizkusil z arheologijo poskusov. Za izhodišče je vzel slovanske jezike, zato je oblikoval podobo kuhinje prvenstveno pri Starih Slovanih. Rezultate nam bo predstavil na predavanju, strnil pa jih je tudi v novi knjigi Kuhinjska kultura v zgodnjem srednjem veku/Küchenkultur im Frühen Mittelalter.
Nova znanstvena spoznanja prinašajo nove izzive tudi muzejem, ki ponujajo žive prikaze preteklega življenja: tako znanost postane stvarna, aplikativna in - zakaj pa ne - zabavna.
Predava izr. prof. ddr. Andrej Pleterski iz Inštituta za arheologijo ZRC SAZU.

Vstop prost.

Fotografija: Kuhanje v rekonstruiranih zgodnjesrednjeveških posodah (foto Andrej Pleterski)