33 DNI

100. obletnica ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov

Občasna razstava, na ogled od 29. oktobra 2018 do 5. maja 2019 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova
 
Narodni muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Arhiv Republike Slovenije z razstavo obeležujemo 100. obletnico konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrskega državnega okvirja in ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Priložnostna razstava predstavlja materialno in duhovno dediščino prve moderne slovenske državne entitete.
 
Častni pokrovitelj razstave je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
 
 
 
Fotografija: Mimohod udeležencev ljudskega shoda ob razglasitvi Države SHS 29. oktobra 1918. Foto: Fran Vesel (fotodokumentacija Narodnega muzeja Slovenije). 
 
Na začetku oktobra 1918 je bil v Zagrebu ustanovljen Narodni svet Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki mu je načeloval dr. Anton Korošec. Hrvaški sabor in ljudski shod v Ljubljani sta 29. oktobra razglasila ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s prestolnico v Zagrebu. Konec oktobra je bila v Ljubljani ustanovljena Narodna vlada SHS, najvišji zakonodajni in upravni organ v Sloveniji.
Konfederacijo, ki je obsegala ozemlje južnoslovanskih narodov v okviru Avstro-Ogrske, sta ogrožala Italija, ki je v skladu z Londonskim paktom zasedala Primorsko, Istro in Dalmacijo, ter pritisk Srbije v zvezi z uresničitvijo Krfske deklaracije. Država SHS je prenehala obstajati 1. decembra 1918, ko se je s Kraljevino Srbijo združila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev s prestolnico v Beogradu.
 
Prireditve ob razstavi

Vodeni ogledi razstave

Vstopnina po ceniku, za vodeni ogled ni doplačila.

 
Vodeni ogledi za najavljene skupine

Za skupine organiziramo vodene oglede po predhodni najavi. Informacije in najave na e-naslov arheozabava@nms si ali po telefonu na 01 241 44 39 ali 051 38 48 88.
Vstopnina in doplačilo za vodstva po ceniku. Za šolske skupine doplačila za vodeni ogledi ni.
 

Predavanja


Ob razstavi je izšel katalog 33 DNI. 100. obletnica ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov

Uredila Jože Podpečnik in Marko Štepec

2018, 21 x 28 cm, 231 str., ISBN 978-961-6981-32-3, cena: 26 €.